donderdag 3 november 2022

Soupe aux Pois Chiches (Languedoc, Occitanie, Frankrijk)

SOUPE AUX POIS CHICHES (SOEP VAN KIKKERERWTEN)

Kikkererwten werden vroeger gaar gesudderd met een snufje as van verbrand hout (een primitieve vorm van bakpoeder) om ze zacht te maken. Van de overgebleven kikkererwten kan een salade worden gemaakt of ze kunnen, vermengd met fijngesneden rauwe spinazie, in olie worden opgewarmd en als groente geserveerd worden.

500 gram kikkererwten
3 liter koud water (indien nodig meer)
1 snufje bakpoeder
3 liter kokend water
zout
peper
2 eetlepels olijfolie
1 ui, in ringen gesneden
2 preien, schoongemaakt, gehalveerd en in halve ringen gesneden
1 tomaat, ontveld en in 6 partjes gesneden
croûtons, in olie gebakken


Laat de kikkererwten een nacht weken in koud water. Laat ze uitlekken en spoel ze goed af. Doe ze in een grote pan met 3 liter koud water en het bakpoeder, breng alles aan de kook en laat de erwten zonder deksel 1 uur zachtjes koken. Giet ze af.
Doe de kikkererwten terug in de pan en voeg 3 liter kokend water toe, evenals een snufje zout en laat alles nog een uur of langer zachtjes koken, tot de erwten zacht zijn. U kunt de graad van gaarheid controleren door het vliesje van een paar erwten te verwijderen; dit moet makkelijk loslaten. Schep de erwten met een schuimspaan uit de pan.
Verhit, terwijl de erwten op het vuur staan, 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en laat de ui en de prei hierin 10 minuten zachtjes fruiten. Voeg de tomaat toe en laat alles nog 5 minuten pruttelen, tot de groenten beginnen te kleuren. Voeg een paar eetlepels van het kookvocht van de erwten toe.
Vermeng de inhoud van de koekenpan met het in de pan achtergebleven kookvocht van de kikkererwten, onder toevoeging van peper. Voeg de helft van de kikkererwten toe en laat alles nog 30 – 45 minuten zachtjes koken, tot de erwten zo zacht zijn dat ze gemakkelijk fijngemaakt kunnen worden. (Bewaar de rest van de kikkererwten voor een ander gerecht.) Pureer de soep in een groentemolen of een blender. Wilt u een grovere soep, maak de erwten dan fijn met een vork of een pureepers.
Giet de soep terug in de pan, voeg, indien nodig, zout en peper toe en breng hem weer aan de kook. Serveer direct en geef de croûtons er apart bij.

4 - 6 personen

gebied : Languedoc, Occitanie, Frankrijk
gerechtsoort : soep

bron : De regionale keuken van Frankrijk : Streekgerechten en specialiteiten uit de Franse provincie / Anne Willan & l’Ecole de Cuisine La Varenne Parijs

Geen opmerkingen: