vrijdag 4 november 2022

Gratin languedocien (Languedoc, Occitanie, Frankrijk)

GRATIN LANGUEDOCIEN (GRATIN VAN AUBERGINE, TOMAAT EN COURGETTE)

Deze met basilicum gekruide gratin van aubergine, tomaat en courgette met z’n knapperige korstje van goudbruin broodkruim komt uit de Languedoc.

2 – 3 aubergines
2 courgettes, in plakken
olijfolie
1 blik gepelde Italiaanse tomaten
gehakte basilicum
zout
versgemalen zwarte peper
handvol paneermeel
1 teentje knoflook, gehakt


Snijd het steeltje van de aubergines af en verwijder de ruwe en soms prikkerige kelk. De verleidelijk mooie, paarse schil kan taai en bitter zijn, dus schil de aubergines met een scherp mes. Snijd ze in plakken, leg de plakken in een enkele laag op een plank of tafel en bestrooi ze met fijn zout. Laat ze een uur liggen en dep ze dan droog met keukenpapier. Verhit een koekenpan waarvan de bodem is bedekt met olijfolie en bak een paar pakken tegelijk, boven een matige tot hoge vlam, tot ze zacht en aan beide zijden goudbruin zijn. Laat ze, als ze gaar zijn, uitlekken op een bord met keukenpapier. Leg tussen elke laag een nieuw papiertje.
Doe dan de courgettes in de pan. Voeg meer olie toe indien nodig en bak de courgettes aan beide kanten tot ze goudbruin zijn. Verwarm de oven voor op 190°C. Leg afwisselend laagjes aubergine, courgette en tomaat in een gratineerschaal. Bestrooi elk laagje met wat basilicum, zout en peper. Eindig met een laag tomaat. Meng het broodkruim met de gehakte knoflook en strooi het over de tomaat. Besprenkel met de olijfolie en bak 30 minuten.

4 personen

gebied : Languedoc, Occitanie, Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De eerlijke Franse keuken : Uit de Provence en Languedoc / Jenny Baker

Geen opmerkingen: