maandag 20 december 2021

Mesfouf (Tunesië en Algerije)

MESFOUF (ZOETE COUSCOUS)

Deze couscous wordt in Tunesië en Algerije mesfouf genoemd en in Marokko seffa. Soms brengt men hem op smaak met honing of oranjebloesemwater, gegarneerd met noten en vers of gedoogd fruit. Er wordt warme melk bij gegeven om eroverheen te schenken. Ik eet het als ontbijt.

500 gram middelgrove couscous
500 milliliter warm water
3 eetlepels boter
1 eetlepel oranjebloesemwater (desgewenst)


Doe 500 gram middelgrove couscous in een kom. Hier voegt u 500 milliliter warm water aan toe, en roert dit door zodat alles gelijkmatig geabsorbeerd wordt. Na ongeveer 10 minuten, als de tarwe wat dik en zacht is geworden, voegt u 3 eetlepels boter en desgewenst 1 eetlepel oranjebloesemwater toe en werkt deze er met de hand doorheen, waarbij u eventuele klontjes verpulvert.
Serveer de couscous in een ondiepe, conische schaal met daarbij poedersuiker en kaneel om te bestuiven, een schaaltje honing en een kan warme melk. Het is gebruikelijk om het te serveren bestoven met poedersuiker en lijnen van kaneel van boven langs de zijkanten naar beneden.
Verschillende garneringen:
• Veel verse druiven.
• De roze zaden van 2 granaatappels.
• Halfgedroogde druiven of grote rozijnen of sultana’s.
• 150 gram geblancheerde amandelen, in de olie gebakken, en grof gehakt.
• 250 gram dadels.
• 300 gram gemengde, gehakte noten, waaronder pistachenoten, walnoten en hazelnoten, en 75 gram rozijnen.

6 - 8 personen

gebied : Tunesië en Algerije
gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : Tamarinde & Saffraan : Favoriete recepten uit het Midden-Oosten / Claudia Roden

Geen opmerkingen: