maandag 20 december 2021

Beghrir (Tunesië)

BEGHRIR (LUCHTIGE PANNENKOEKEN MET HONING)

40 gram verse gist
300 milliliter warm water
1 suikerklontje
375 gram tarwemeel
125 gram griesmeel
½ theelepel zout
3 eieren
250 milliliter warme melk
250 milliliter warm water
100 milliliter zonnebloemolie
300 gram geblancheerde amandelen (om te garneren)
150 gram honing (om te garneren)


Los de gist op met het water en het suikerklontje en laat 20 minuten werken.
Zeef meel en griesmeel en meng met het zout in een grote kom. Breek de eieren in het midden en meng met de handen tot een homogeen deeg. Voeg het gistmengsel toe en giet beetje bij beetje melk en water in de kom terwijl u voortdurend blijft mengen. Dek de kom af met een schone doek en laat 1 tot 2 uur rusten op kamertemperatuur tot het deeg erg luchtig is en in volume verdubbeld is.
Rooster de geblancheerde amandelen goudbruin in een droge koekenpan onder voortdurend roeren met een houten lepel. Haal ze uit de pan om af te koelen en hak ze dan in grove stukken.
Voor u beghrir begint te bakken, spreidt u een vochtige schone doek uit op het werkvlak.
Vet een pan met een antiaanbaklaag en een dikke bodem in met een beetje olie en verhit deze op een middelhoog vuur. Roer het deeg door en schep een soeplepel deeg in de pan voor een pannenkoek van 3 millimeter dik en 12 centimeter doorsnede. Bak deze aan één kant tot de onderkant een goudgele kleur krijgt. De pannenkoek is klaar als er in de bovenkant allemaal kleine gaatjes verschijnen. Leg de pannenkoek op de vochtige doek om hem soepel te houden. Bak nog meer pannenkoeken tot al het deeg is opgebruikt. Stapel de pannenkoeken niet zolang ze nog warm zijn.
Serveer de beghrir warm of koud met amandelen en/of honing.
Overgebleven beghrirs kunt u snel even opwarmen aan beide kanten, in een pan met een beetje boter.

6 personen

gebied : Tunesië
gerechtsoort : gebak

bron : Momo : Een gastronomische reis door Marokko, Tunesië en Algerije / Morad Mazouz

Geen opmerkingen: