maandag 15 november 2021

Aardappelen met karamel & gedroogde pruimen uit de oven (Jeruzalem, Israël)

AARDAPPELEN MET KARAMEL & GEDROOGDE PRUIMEN UIT DE OVEN

Dit is onze simpele bijdrage aan Tzimmes, een bekende Pools-Asjkenasische stoofpot van wortelen en gedroogde vruchten die in de meeste plaatselijke varianten vrij massief is. Als je het goed doet, met stukjes rundervang, mergpijpjes, ganzenvet, kaneel, honing en citroensap, is het een van de lekkerste winterstoofpotten die je kunt maken. Een minder bekende variant uit Litouwen wordt gemaakt met aardappelen in plaats van wortelen.

1 kilogram bloemig kokende aardappelen, bijvoorbeeld dorés
1¼ deciliter ganzenvet
150 gram hele voorgeweekte gedroogde pruimen, ontpit
90 gram fijne kristalsuiker
½ deciliter ijswater
zout


Verhit de oven tot 240°C.
Schil de aardappelen, laat de kleine heel en halveer de grote, zodat de stukken ongeveer 60 gram wegen. Was de aardappelen onder de koude kraan, doe ze in een grote pan met royaal koud water. Breng ze aan de kook en laat ze 8 - 10 minuten zachtjes koken. Giet ze af en schud ze om in een zeef zodat de buitenkant ruwer wordt.
Giet het ganzenvet in een braadslee en verhit het 8 minuten in de oven tot het gaat roken. Haal de braadslee voorzichtig uit de oven, leg met een metalen tang de aardappelen erin en wentel ze door het vet. Zet e braadslee op de bovenste richel van de oven en bak de aardappelen in 50 - 65 minuten knapperig en goudbruin. Schep ze tijdens het bakken een paar keer om.
Neem de braadslee uit de oven als de aardappelen bijna klaar zijn en giet voorzichtig het vet in een vuurvaste schaal. Meng ½ theelepel zout en de pruimen door de aardappelen en zet ze weer 5 minuten in de oven.
Maak intussen de karamel. Doe de suiker in een schone pan met stevige bodem en zet hem op laag vuur. Laat de suiker zonder te roeren rustig smelten en kleuren, maar houd hem in de gaten. Neem de pan zodra de karamel goudbruin is van het vuur. Houd de pan op een veilige afstand van uw ogen en giet het koude water erin om het kookproces te stoppen. Zet hem weer op het vuur en roer tot de karamel glad is.
Roer voor het opdienen de karamel door aardappelen en pruimen. Schud alles in een schaal en dien het direct op.

4 personen

gebied : Jeruzalem, Israël
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Jeruzalem / Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi

Geen opmerkingen: