maandag 15 november 2021

Gestoofde kwartel met abrikozen, krenten & tamarinde (Jeruzalem, Israël)

GESTOOFDE KWARTEL MET ABRIKOZEN, KRENTEN & TAMARINDE

4 extra grote kwartels, 190 gram elk, overlangs door borst en ruggenwervel gehalveerd
¾ theelepel gedroogde chilivlokken
¾ theelepel gemalen komijn
½ theelepel venkelzaad, licht gekneusd
1 eetlepel olijfolie
¾ deciliter witte wijn
80 gram gedroogde abrikozen, in dikke plakken
25 gram krenten
1 ½ eetlepel tamarindepasta
2 eetlepels citroensap
1 theelepel tijmblaadjes
zout
zwarte peper
2 eetlepels gemengde fijngesneden koriander en bladpeterselie, om te garneren (naar keuze)


Veeg de kwartels met keukenpapier droog en leg ze in een grote kom. Bestrooi ze met chilivlokken, komijn, venkelzaad, ½ theelepel zout en een beetje zwarte peper. Maasseer de kruiden met de handen goed in de kwartels en zet de schaal afgedekt minstens 2 uur in de koelkast.
Verhit de olie op halfhoog tot hoog vuur in een ondiepe braadpan met deksel waar de kwartels precies naast elkaar in passen. Bak de kwartels in 5 minuten rondom goudbruin.
Haal de kwartels uit de pan en giet het vet op een halve eetlepel na uit de pan. Voeg 3 deciliter water toe met wijn, abrikozen, krenten, suiker, tamarinde, citroensap, tijm, ½ theelepel zout en een beetje zwarte peper. Leg de kwartels weer erin; ze moeten tot driekwart met vloeistof zijn bedekt; voeg zo nodig nog wat water toe. Breng alles aan de kook, sluit de pan en stoof de kwartels 20 - 25 minuten op laag vuur; keer ze een- of tweemaal om tot ze net gaar zijn.
Schep de kwartels uit de pan op een schaal en houd ze warm. Zet de pan als de saus vrij dun is op halfhoog vuur en laat hem een paar minuten tot de gewenste consistentie inkoken. Schep de saus over de kwartels en garneer ze eventueel met koriander en peterselie.

4 personen

gebied : Jeruzalem, Israël
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Jeruzalem / Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi

Geen opmerkingen: