maandag 15 november 2021

Salade van saffraankip & kruiden (Jeruzalem, Israël)

SALADE VAN SAFFRAANKIP & KRUIDEN

1 sinaasappel
50 gram honing
½ theelepel saffraandraadjes
1 eetlepel witte wijnazijn
3 deciliter water
1 kilogram kipfilets
4 eetlepels olijfolie
2 kleine venkelknollen, in dunne plakken
15 gram korianderblaadjes
15 gram basilicumblaadjes, gescheurd
15 gram muntblaadjes, gescheurd
2 eetlepels citroensap
1 rode chilipeper, in dunne ringetjes
1 teen knoflook, fijngehakt
zout
zwarte peper


Verhit de oven tot 200°C. Snijd aan beide kanten van de sinaasappel 1 plakje van 1 centimeter af en snijd de vrucht met de schil in 12 partjes. Verwijder eventuele pitten.
Doe de sinaasappelparten in een kleine pan met honing, saffraan, azijn en zoveel water dat de partjes net onderstaan. Breng aan de kook en laat ze een uur zachtjes koken. Uiteindelijk moeten de sinaasappelpartjes overblijven met 3 eetlepels dikke siroop; voeg tijdens het koken wat water toe als er nog maar weinig in de pan zit. Mix de sinaasappelpartjes en de siroop in een foodprocessor tot een gladde, vloeibare puree; voeg zo nodig nog wat water toe.
Vermeng de kipfilets met de helft van de olijfolie en royaal zout en peper en leg ze op een hete grillpan. Gril ze aan elke kant 2 minuten en zorg dat er een ruitpatroon op de kip ontstaat. Leg de filets in een braadslee en zet deze 15 - 20 minuten in de oven tot de kip net gaar is.
Scheur de kip als hij voldoende afgekoeld, maar nog warm is met de vingers in grove, vrij grote stukken. Doe ze in een grote kom en schep de helft van de sinaasappelpuree erdoor. (U kunt de andere helft een paar dagen in de koelkast bewaren en aan een kruidensalade of bij vette vis zoals zalm of makreel serveren). Doe de overige ingrediënten voor de salade erbij met de rest van de olijfolie en schep alles rustig door elkaar. Proef, voeg zout en peper naar smaak toe en eventueel naar smaak nog wat olijfolie en citroensap.

6 personen

gebied : Jeruzalem, Israël
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Jeruzalem / Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi

Geen opmerkingen: