zondag 31 oktober 2021

Tequeños de Ají de Gallina (Peru)

TEQUEÑOS DE AJÍ DE GALLINA (KIPLOEMPIAATJES)

bloem, om te bestuiven
16 - 20 kleine loempia- of wontonvellen
plantaardige of arachideolie, om te frituren
100 milliliter amarillosaus

VULLING
25 gram vers wit broodkruim
100 milliliter koffiemelk
2 eetlepels olijfolie
1 middelgrote rode ui, fijngesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel amarillopasta
150 milliliter kippenbouillon
25 gram Parmezaanse kaas, fijngeraspt
1 eetlepel gemalen pecannoten
320 gram gare kip, in stukjes
½ theelepel gemalen komijn
een kneepje limoensap
zout
versgemalen zwarte peper


Maak eerst de vulling. Week het broodkruim in de koffiemelk. Verhit de olijfolie op halfhoog vuur in een grote koekenpan en voeg de ui toe. Bak de ui tot hij zacht is en voeg de knoflook en amarillopasta toe. Bak alles nog een paar minuten tot de olie zich van de pasta afscheidt. Blus met de bouillon, breng hem aan de kook en voeg het geweekte broodkruim toe. Laat het mengsel op halfhoog vuur tot een romige consistentie inkoken. Voeg de Parmezaanse kaas, pecannoten en kip toe. Bestrooi alles met komijn, zout en peper, doe het limoensap erbij en laat het afkoelen.
Maak nu de loempiaatjes. Bestuif hiervoor het werkvlak met bloem en leg 1 dessertlepel van het kipmengsel horizontaal op een loempia- of wontonvel - leg het tamelijk dicht langs de rand en laat aan beide kanten 2 centimeter onbedekt. Vouw het vel aan beide kanten over de vulling en rol het vanaf de onderkant op tot een rolletje. Druk er zachtjes op om de vulling gelijkmatig te verdelen. Bestrijk de rand van de loempia met koud water om het deeg te sluiten en laat het vanzelf ‘vastplakken’ terwijl u de rest van de loempiaatjes maakt.
Verhit de olie in een frituurpan tot 160°C of gebruik een brede, diepe pan en giet daar een laag van 5 centimeter olie in; de pan mag voor niet meer dan de helft gevuld zijn. Controleer of de olie heet genoeg is door er een broodblokje in te laten vallen; als het gaat sissen en goudbruin wordt, dan is de olie klaar.
Frituur de loempiaatjes in porties 3 - 4 minuten tot ze rondom goudbruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze meteen met de amarillosaus.

4 personen

gebied : Peru
gerechtsoort : snack

bron : Ceviche : De keuken van Peru / Martin Morales

Geen opmerkingen: