zaterdag 15 mei 2021

Jonge makreel in zoetzure saus (West-Vlaanderen, Vlaanderen, België)

JONGE MAKREEL IN ZOETZURE SAUS

1 glas witte wijn
1 deciliter witte wijnazijn
2 deciliter water
20 gram suiker
rozemarijn
peper
zout
3 sjalotten
2 jonge makrelen (400 gram per stuk, zonder graat, het doorzichtige vel verwijderd)
2 vastkokende aardappelen
200 gram sperzieboontjes
2 tomaten


Doe de wijn, de wijnazijn, het water, de suiker, wat rozemarijn, zout en peper in een pan en breng aan de kook. Snipper de sjalotten heel fijn. Kruid de graatkant van de vis met peper en zout en leg hem in een diepe schotel. Strooi er de gesnipperde sjalotten en nog wat rozemarijn over en overgiet met de kokende marinade. Bedek de schotel met plasticfolie en zet hem een nacht in de koelkast.
Kook voor de salade de geschilde aardappelen gaar in gezouten water. Laat ze afkoelen en snijd ze in kleine dobbelsteentjes. Kook de sperzieboontjes beetgaar, laat ze afkoelen en snijd ze in kleine stukjes. Ontpit en ontvel de tomaat en snijd ze in reepjes. Snijd de makreel in schuine plakken en werk af met e salade en wat verse rozemarijn.

4 personen

marineer- / voorbereidings- / bereidingstijd : 1 nacht / 10 / 20 minuten

gebied : West-Vlaanderen, Vlaanderen, België
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Een Belgisch kookboek / Peter Goossens & Geert Van Hecke

Geen opmerkingen: