zaterdag 15 mei 2021

Laxpudding med Risgryn (Zweden)

LAXPUDDING MED RISGRYN (PUDDING VAN GEZOUTEN ZALM MET RIJST)

Naast hun specialiteit Gravlax maken Zweden ook gezouten zalm, met een mengsel van zout, suiker en kaliumnitraat. Het resultaat noemen ze zoute lax of rimmad lax. Deze gezouten zalm, die maanden goed blijft, wordt in dit recept voor een zalmpudding gebruikt, maar er zijn natuurlijk ook recepten met verse zalm. Het maken van een zalmpudding is een goede manier om van een kleine hoeveelheid zalm met meer mensen te eten. (Kant-en-klare laxpudding is in Zweden trouwens ook niet duur.) Dit recept is een aangepaste versie van een recept uit Iduns Kokbok, een vakkundig boek uit de huishoudschooltraditie.

350 gram gezouten zalm
1 liter magere melk
150 gram ongekookte rijst
1½ deciliter volle melk
50 gram koude boter
2 of 3 eieren, gesplitst
2 theelepels zout
½ theelepel witte peper
2 theelepels suiker
nog een beetje boter
3 eetlepels droog broodkruim


Spoel de zalm af, snijd de vis in plakken en week die 3 uur in de magere melk. Schep de plakken vis uit de melk, droog ze goed af en snijd ze in dobbelsteentjes. Breng de volle melk aan de kook. Voeg de ijst toe en kook die, terwijl u af en toe roert, bijna gaar. Giet er zo nodig nog wat melk bij. Zet de pan van het vuur, klop meteen de koude boter door de rijst en laat afkoelen. Roer er, als de rijst goed koud is, de geklopte eidooiers door en vervolgens de stukjes zalm, het zout, de peper en suiker. Spatel er tot slot de stijfgeklopte eiwitten door. Breng op smaak met zout en peper en doe het mengsel over in de ingevette en met broodkruim bestrooide vuurvaste schaal. Strooi er een eetlepel broodkruim over. Zet de schaal 1 uur in een matig warme (180°C) oven. Geef er gesmolten boter bij.

3 - 4 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : visgerecht

bron : Noord-Atlantisch viskookboek / Alan Davidson

Geen opmerkingen: