zaterdag 15 mei 2021

Makrillsoppa (Gullholmen, Bohuslän, Zweden)

MAKRILLSOPPA (MAKREELSOEP)

Er wordt veel makreel gegeten aan de westkust van Zweden. In zijn boek ‘Bodufisk och skaldjur (Vis en schelpdieren uit de provincie Bohuslan) geeft Bengt Petersen dit recept van het eiland Gullholmen, waar hij woont.

2 of 3 makrelen, samen ¾ kilogram vuil gewicht
1½ liter water
2 eetlepels zout
10 witte peperkorrels
een klein bosje verse dille
½ liter melk
6 - 8 aardappelen (desgewenst)


“Ouderen in Gullholmen maken deze soep op de volgende manier. Snijd de kop van de makrelen. Maak de vissen schoon, spoel ze goed af, en snijd ze in mootjes van 3 centimeter. Kook ze 15 minuten in het water, waaraan het zout, de peperkorrels en dille zijn toegevoegd. Doe dan de melk erbij en laat de soep nog 10 minuten doorkoken. Er kunnen vanaf het begin ook aardappelen worden meegekookt, en als u dat doet heet het makrillslura.”
Ik vind dit een goed recept, maar adviseer de helft van de opgegeven hoeveelheid zout te gebruiken, en tegelijk met de melk het sap van een halve citroen toe te voegen. De afgespoelde koppen van de makreel kunnen in de soep worden meegekookt, maar moeten voor het serveren worden weggegooid.

4 personen

gebied : Gullholmen, Bohuslän, Zweden
gerechtsoort : soep

bron : Noord-Atlantisch viskookboek / Alan Davidson

Geen opmerkingen: