vrijdag 14 mei 2021

Inbakad Lax (Zweden)

INBAKAD LAX (ZALMPASTEI VOOR PASEN)

Europa eet per traditie geen vis met Pasen. Alleen de Zweden doen dat, naast lamsvlees dan. Misschien omdat de lutherse Zweden nooit zo heel streng hoefden te vasten? Maar feesten met Pasen is ouder dan het christendom. En zalm in de Zweedse wateren is nog veel ouder… De kerk heeft al vroeg gemerkt dat je seizoensfeesten niet zomaar even opzij zet. Die waren onverbrekelijk verbonden met gerechten die de jaargetijden weerspiegelden. Zoals de Zweedse winterzalm die vóór mei gevangen moest worden. En de paaseitjes. Ze mochten zelfs de kerk in. Vanaf de 4e eeuw werden ze gezegend, als symbool van nieuw leven en opstanding. En zo versieren Zweden hun huis met uitbottende berkentakken en gekleurde eieren.

1 kilogram verse zalm met huid en graat
2 liter water
1 citroen
1 ui in ringen
witte peper
dillesteeltjes
zout
100 gram langkorrelige rijst
veel dillegroen
2 eetlepels grofgesneden pijpuitjes
1 pakje roomboterbladerdeeg (450 gram)
1 ei
2 kilogram jonge spinazie
6 hardgekookte eieren
bieslook

SAUS
¼ liter zure room
4 eetlepels gezeefde tomaat
3 eetlepels gehakt dillegroen
peper
zout


Zalm wassen in water met sap van ½ citroen. Water aan de kook brengen met 2 partjes citroen, ui, kruiderij en 3 theelepels zout. Zalm 20 minuten tegen de kook aan houden. Na afkoeling uit de pan nemen, vel en graten verwijderen. Vlees heel houden. Rijst koken volgens het voorschrift op het pak. Laten afkoelen. Twee stapeltjes maken van de 10 plakjes deeg. Uitrollen tot twee rechthoeken van 45 bij 25 centimeter. Eén rechthoek bijsnijden tot een visachtige ovaal. Overbrengen op een met bakpapier beklede bakplaat (diagonaal). Bestrijken met losgeklopt ei. Beleggen met een laag rijst, een laag fijngehakte dille, pijpuitjes en een hoge laag zalm. Daarbij een rand van ½ centimeter vrijhouden. Bedekken met de andere rechthoek. Rand aandrukken en daarna bijsnijden. Bovenkant bestrijken met ei. Versieren met vinnen van afsnijdsels. Half uur bakken in een oven van 225°C. Hierbij de saus, koud geroerd van bovenstaande ingrediënten en even in eigen vocht geslonken en daarna uitgelekte jonge spinazie versierd met gehalveerde hardgekookte eieren en bieslook.

6 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : visgerecht

bron : Stichting Natur och Kultur van de Zweedse boerenorganisaties, in Aan tafel : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Geen opmerkingen: