GEMARINEERDE ZALM MET APPEL-MOSTERDSAUS
‘Gravad lax’, zoals gemarineerde zalm in het Zweeds heet, past eigenlijk bij alle feestdagen. Hier met wat nieuwe, verkwikkende smaken.
3 - 4 takjes dille
180 gram suiker
200 gram zout
100 gram gember, geschild
1 zalmzijde, op de huid
300 milliliter dijonmosterd, het liefst grof
50 milliliter scherpe mosterd, bij voorkeur Slotts
100 milliliter appelstroop of appeldiksap
100 milliliter witte wijnazijn van goede kwaliteit
200 milliliter appelsap
3 - 4 eetlepels geraspte mierikswortel
300 milliliter koolzaadolie of andere olie
zout
2 eetlepels forelkuit
Hak de dille en meng de suiker en het zout erdoor. Rasp de gember en meng met het zout-suikermengsel. Wrijf de zalm ermee in en laat hem twee etmalen liggen. Draai de zalm in die tijd wel een paar keer om. Haal hem er na twee etmalen uit en dep hem droog. Snijd de zalm in plakken.
Meng alle marinade-ingrediënten, behalve de olie en de forelkuit. Voeg dan de olie in een dunne straal toe. Breng op smaak met zout. Laat een nacht staan. Zeef de saus en bewaar hem koel.
Serveer de zalm met de appel-mosterdsaus, verse dille en forelkuit.
4 personen
gebied : Zweden
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Aan tafel met Camilla Läckberg : Zweedse gerechten to die for / Camilla Läckberg & Christian Hellberg
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten