BOUILLABAISSE UIT BOHUSLÄN
200 gram kreeftenschaal
200 gram witvisgraten
2 uien, grof gehakt
1 bol knoflook, gehalveerd
1 wortel, in slierten gesneden
1 eetlepel venkelzaad
olijfolie
3 takjes verse dragon
3 takjes verse dille
8 tomaten, in stukjes
300 milliliter gepelde tomaten uit blik
3 eetlepels tomatenpuree
5 laurierbladeren
10 - 12 zwarte peperkorrels
½ liter witte wijn
3 liter water
½ gram saffraan
200 gram zalm
200 gram gekweekte kabeljauw
100 gram heilbot
8 gele cherrytomaten, gehalveerd
8 rode cherrytomaten, gehalveerd
2 minivenkelknollen, gehalveerd en gekookt
4 sint-jakobsschelpen
100 gram garnalen
12 gekookte mosselen met schaal
Rooster de kreeftenschaal en de witvisgraten 10 minuten in de oven op 200°C. Fruit de ui, de knoflook, de wortel en het venkelzaad in de olie in een braadpan. Voeg de verse kruiden, de tomaten, de tomatenpulp en -puree, de laurierbladeren en de peperkorrels toe. Giet de wijn erbij en laat inkoken tot de helft over is. Leg de kreeftenschaal en de witvisgraten erin. Voeg het water en de saffraan toe. Laat op laag vuur 20 minuten koken. Neem de pan van het fornuis en laat 45 minuten trekken. Haal de kreeftenschaal en de witvisgraten eruit. Laat de rest inkoken tot een stevige bouillon, er moet 1 liter overblijven. Zeef de bouillon door een grove zeef.
Snijd de vis in blokjes van 2 x 2 centimeter. Leg ze met de tomaten en de venkel in de hete bouillon en laat 2 - 3 minuten koken. Gril de sint-jakobsschelpen in een grillpan 1 minuut aan elke kant. Doe ze in de soep. Verdeel de garnalen en de mosselen over schaaltjes en giet de hete bouillabaisse erover.
4 personen
gebied : Bohuslän, Zweden
gerechtsoort : maaltijdsoep
bron : Aan tafel met Camilla Läckberg : Zweedse gerechten to die for / Camilla Läckberg & Christian Hellberg
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten