zondag 14 februari 2021

Knolselderijvlaai met camembert en gedroogde pruimen

KNOLSELDERIJVLAAI MET CAMEMBERT EN GEDROOGDE PRUIMEN

Deze heerlijke knolselderijvlaai is voldoende als hoofdgerecht voor vier personen of als voorgerecht voor zes. Ik ontdekte de lekkere combinatie van camembert met gedroogde pruimen op een recente promotielunch die ik vorig jaar in het hotel verzorgde.

300 gram vers korstdeeg
50 gram boter
1 kleine selderijknol, geschil en grofgeraspt
1¾ deciliter crème fraîche of slagroom
240 gram stevige, rijpe camembert, in blokjes van 1 centimeter
100 gram voorgeweekte gedroogde pruimen (zonder pit), fijngehakt
3 scharreleieren
1 scharreleierdooier
zout
versgemalen peper
nootmuskaat

LINZENVINAIGRETTE
250 gram Puy-linzen
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 theelepels dijonmosterd
2 eetlepels balsamicoazijn
6 eetlepels extra vergine olijfolie
1 kleine rode ui, in plakken
120 gram jonge spinazieblaadjes
50 gram waterkers, dikke steeltjes verwijderd
zout
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg 1 centimeter dik uit en bekleed er een ingevette vlaaivorm met losse bodem van 25 centimeter doorsnee mee. Prik deze met een vork een aantal malen in en zet de vorm in de koelkast. Leg een vel bakpapier in de deegbodem en vul de vorm met bakerwten. Bak hem 20 minuten blind. Verwijder bakerwten en bakpapier en bak de bodem nog 5 minuten. Neem hem eruit en laat hem iets afkoelen. Smelt de boter in een pan en smoor de knolselderij 5 minuten op laag vuur. Roer de crème fraîche of slagroom erdoor en stoof nog 10 minuten. Neem de pan van het vuur, voeg de helft van de camembert, de pruimen, eieren en eidooier toe en roer alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Giet de vulling in de deegbak, verdeel de overgebleven blokjes camembert erover en bak de vlaai 20 minuten tot de vulling stevig aanvoelt. Neem hem uit de oven en laat afkoelen. Doe intussen de linzen in een pan, overgiet ze met koud water, breng aan de kook en laat ze 20 minuten op laag vuur koken. Vul het water eventueel tussendoor aan. Klop in een schaaltje knoflook, mosterd, olijfolie en azijn door elkaar. Giet de gare linzen af, laat ze goed uitlekken en schep er dan de vinaigrette door. Voeg de ui, spinazie en waterkers toe en breng op smaak met zout en peper. Snijd de vlaai in punten en geef de warme linzenvinaigrette erbij.

4 - 6 personen

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Vegetarisch in stijl : Veelzijdige en inspirerende recepten / Paul Gayler

Geen opmerkingen: