zondag 9 augustus 2020

Cérises à l'Eau-de-Vie (Frankrijk)

CÉRISES À L’EAU-DE-VIE (MORELLEN OP LIKEUR)

Vele Fransen (die zich allen als wijnexperts beschouwen) eten nooit zoete gerechten omdat dit hun smaak zou bederven. Ze zullen echter nooit koffie met Cérises à l’Eau-de-Vie versmaden.

1 kilogram rijpe morellen of zure kersen (meikersen), gewassen en gedroogd
350 gram fijne witte suiker
1 liter alcohol van 65,5%


Verwijder gekneusde kersen en snijd de steeltjes af tot 1 centimeter. Prik de kersen op 2 plaatsen in met een stopnaald en doe ze in een glazen fles met wijde hals, waarbij u laagjes kersen met laagjes suiker afwisselt.
Schenk er zoveel alcohol bij dat de fles vol is, doe de kurk stevig op de fles, sluit hem luchtdicht af met stearine of was en zet de fles minstens 2 maanden op een zonnige vensterbank. Schud de fles van tijd tot tijd. Serveer Eau-de-Vie in kleine glaasjes, met 3 of 4 kersen per persoon.
Noot: Eau-de-Vie of alcool à fruits, in Frankrijk bij iedere dorppskruidenier te koop, is hier moeilijk te verkrijgen. U kunt eventueel wodka gebruiken.

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : nagerecht

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

Geen opmerkingen: