OIGNONS À L’ORIENTALE (UIEN MET KORIANDER EN SAFFRAAN)
Op het Franse platteland worden zelden bloemen gekweekt. “Je kunt ze niet eten,” is de zinnige verklaring van een boer. Zijn vrouw wil echter nog wel de tijd nemen om een paar geraniums, margrieten en begonia’s naast de keukendeur te verzorgen. Zij houdt zich echter voornamelijk bezig met de kippen, de konijnen en de moestuin.
Groente en salades zijn een belangrijk en smakelijk onderdeel van de Franse maaltijd. Zij worden dan ook als aparte gang opgediend.
1 kilogram verse kleine zilveruitjes van 1 centimeter
zout
zwarte peper
saffraan
3 deciliter droge witte wijn
4 eetlepels olijfolie
3 grote Pomodoro tomaten of 6 gewone tomaten, ontveld, van zaad ontdaan en in stukjes gesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
6 korianderkorrels, geplet
Leg de uitjes naast elkaar op de bodem van een grote pan of sauteuse en bestrooi ze met zout. Klop de wijn op met de olie tot het een ondoorzichtig mengsel geworden is en schenk hiervan zoveel over de uitjes dat ze net onderstaan. Voeg zonodig meer olie met wijn toe. Schep de stukjes tomaat over de uien. Strooi er peper en zout over, voeg de knoflook toe, de koriander en twee royale snufjes saffraan. De saffraansmaak moet overheersen.
Doe het deksel op de pan, zet hem op een laag vuur, breng de inhoud aan de kook en laat de uitjes dan op een zeer laag vuur stoven tot ze zacht zijn.
Laat het gerecht helemaal afkoelen, schep het in een grote pot met schroefdeksel en bewaar het in de ijskast.
Als voorgerecht geeft u ongeveer 5 tot 6 lepels per persoon; eet er roggebrood met boter bij.
gebied : Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten