zondag 9 augustus 2020

La Trempine (Hauts-de-France, Frankrijk)

LA TREMPINE (WARME WIJNSOEP)

Boeren en vissers langs de noordkust van Frankrijk beginnen de dag met dit opkikkertje dat naar zij zeggen de kou uit het lijf houdt. Voor mensen met een teer gestel is het ook heel geschikt vlak voor het slapen gaan.

1 flink stuk volkoren- of roggebrood, in 12 stukken gebroken
12 suikerklontjes
2 deciliter kokend water
1 liter goede rode wijn
1 kaneelstokje of 2 theelepels gemalen kaneel
2 theelepels suiker


Verwarm de oven voor op 140°C en laat er 6 aardewerk kommen in opwarmen. Leg dan in iedere kom 2 stukken brood en twee klontjes suiker, schenk hierover het kokende water en zet ze in de oven terug.
Schenk de wijn in een geëmailleerde steelpan, voeg kaneel en suiker toe en laat alles boven een zeer laag vuurtje trekken. De wijn mag beslist niet koken. Als de wijn warm is proeft u of hij goed op smaak is. Houd er rekening mee dat er in de kommetjes ook suiker zit. Verwarm de wijn tot hij heet is (u kunt dit controleren door te voelen met een knokkel van uw vinger). Schenk de dampende wijn in de kommen over en dien ze direct op; voor wie deze soep niet gewend is niet te veel serveren.

6 personen

gebied : Hauts-de-France, Frankrijk
gerechtsoort : soep

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

Geen opmerkingen: