zaterdag 6 juni 2020

Maltezersaus (Malta)

MALTEZERSAUS

Maltezersaus is Hollandaisesaus met sinaasappel.

½ sinaasappel
2 eetlepels water
2 eetlepels azijn
1 fijngehakt sjalotje
6 gekneusde peperkorrels
1 laurierblad
2 eierdooiers
200 gram boter of margarine
peper
zout


De dunne gele schil (zonder wit) van ½ sinaasappel in heel smalle reepjes van 2 - 3 millimeter snijden (julienne). In een pannetje met kokend water de reepjes 2 minuten koken. In een zeef de reepjes koud spoelen en laten uitlekken. De sinaasappel uitpersen en het sap opvangen.
In een pannetje het water en de azijn met het sjalotje, de peperkorrels en het laurierblad aan de kook brengen. Het vocht tot de helft laten inkoken, zeven en iets laten afkoelen. In een pannetje op een zacht vuurtje de boter smelten. In een kom de dooiers met het ingekookte vocht loskloppen. De kom op een pan met heet water zetten (au bain-marie) en de saus blijven kloppen, tot deze begint te binden. Al roerende de gesmolten boter in een dun straaltje toevoegen tot een dik gebonden saus is ontstaan (oppassen dat deze niet te heet wordt, want dan gaat de saus schiften). De saus met wat peper en zout op smaak brengen.
Vlak voor het serveren de reepjes en het sap (naar smaak) door de Hollandaisesaus roeren.

4 personen

bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Malta
gerechtsoort : saus

bron : Twaalf maanden lekker eten : Ruim 600 recepten en tips van Albert Heijn voor het hele jaar / Anneke Ammerlaan

Geen opmerkingen: