zaterdag 6 juni 2020

Biscuitrol met ricotta-notenvulling (Malta)

BISCUITROL MET RICOTTA-NOTENVULLING

In veel Maltees gebak zit een mengsel van gezoete ricotta, gekonfijte kersen, geroosterde noten en soms gehakte chocola. Een variant op de cassata uit Sicilië.

75 gram poedersuiker, gezeefd
6 eieren
175 gram fijne tafelsuiker
150 gram bloem, gezeefd
125 gram gemengde noten (amandelen en hazelnoten)
125 gram gekonfijte kersen
1 kilogram ricotta
vanille-essence


Beleg een ingevette biscuitplaat van 25 x 40 centimeter met een passend stuk bakpapier en bestrooi dit met wat poedersuiker. Verwarm de oven voor op 180°C. Scheid de eieren en klop de eiwitten stijf. Klop de dooiers met de suiker minstens 10 minuten, zodat het mengsel als een dik wit lint van de garde afloopt. Spatel er luchtig in delen de bloem en het stijfgeklopte eiwit door. Schep het beslag op het bakpapier en strijk het zeer gelijkmatig uit, het vloeit namelijk niet meer uit. Bak de biscuitlaag in het midden van de oven in 20 minuten goudgeel en gaar. Laat het gebak 5 minuten op een rooster afkoelen. Bestuif een schone theedoek royaal met poedersuiker. Haal met de vingertoppen de randen van het biscuitgebak los en stort de laag op de theedoek. Trek voorzichtig het bakpapier van de bovenkant af, bestuif de biscuitlaag met poedersuiker en rol de laag losjes op met behulp van de theedoek. Laat het deeg zo afkoelen. Rooster de noten in een droog verhitte koekenpan al omschuddend goudbruin, neem ze uit de pan en hak ze fijn. Hak de kersen grof. Roer de ricotta los en meng deze met de noten, kersen en 50 gram poedersuiker en breng op smaak met een paar druppels vanille-essence. Rol de biscuitlaag voorzichtig zo ver open dat u deze kunt vullen met het ricottamengsel, en rol weer op. Druk de rol voorzichtig iets aan en bestuif deze royaal met poedersuiker. Snijd de ricottarol in plakken en serveer.

14 personen

voedingswaarde : 350 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 35 / 20 minuten

gebied : Malta
gerechtsoort : gebak

bron : Tip Culinair augustus 2002

Geen opmerkingen: