woensdag 11 maart 2020

Torta tal-Lampuki van dorade (Malta)

TORTA TAL-LAMPUKI van dorade (VIS-GROENTETAART)

8 plakjes diepvries bladerdeeg
1 stronk broccoli (350 gram)
zout
500 gram spinazie
1 ui
1 tomaat
2 eetlepels rozijnen
25 gram gepelde walnoten
4 eetlepels bloem
600 gram dorade visfilets
versgemalen peper
50 gram boter of margarine
2 eetlepels (olijf)olie
1 eetlepel tomatenpuree
1 ei


Bladerdeeg uitspreiden en in 10 minuten laten ontdooien. Intussen van broccoli taaie uiteinden verwijderen. Wassen. Stronk van roosjes snijden. Stronk in stukjes snijden. In pan met weinig water en zout, broccoli-stronkjes 5 minuten koken. Roosjes toevoegen. In nog 3 minuten bijna gaarkoken. Spinazie wassen en uitzoeken. Met aanhangend water in pan doen. Spinazie op matig vuur 5 minuten laten slinken. Af en toe omscheppen. In zeef spinazie met koud water afspoelen en goed laten uitlekken. Spinazievocht goed uitdrukken en spinazie grof hakken. Ui pellen en fijnsnipperen. Tomaat wassen. Halveren en pitjes verwijderen. In stukjes snijden. In zeef rozijnen afspoelen. Walnoten grof hakken. Lage taartvorm van 24 centimeter doorsnede invetten. Oven voorverwarmen op 175°C. Op bord 2 eetlepels bloem strooien. Vis onder stromend water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Vis inwrijven met zout en peper, dan door bloem wentelen. In grote koekenpan boter verhitten. Vis in twee gedeelten in 15 minuten aan beide kanten goudbruin en gaar bakken. Intussen in braadpan olie verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Tomaat toevoegen en 2 minuten meebakken. Tomatenpuree erdoor roeren. Koud laten worden. Toevoegen: broccoli, spinazie, rozijnen en walnoten. Door elkaar scheppen. Aanrecht bestuiven met 1 eetlepel bloem. 5 Plakjes bladerdeeg op elkaar leggen. Met deegroller dun uitrollen, tot ronde lap, 3 centimeter groter dan vorm. Hiermee vorm bekleden met opstaande rand. Met vork veel gaatjes in bodem en rand prikken. Opgerolde dikke rand van aluminiumfolie tegen deegrand rukken. In midden van oven, taartbodem 15 minuten bakken. Uit oven nemen. Rand van folie verwijderen. Intussen aanrecht weer bestuiven met 1 eetlepel bloem. Rest van plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot dunne lap ter grootte van vorm. Achtereenvolgens over taartbodem verdelen: helft van groentemengsel, vis en rest van groentemengsel. Bedekken met deeglap en rand vastdrukken. In kopje ei losroeren. Hiermee bovenkant van taart bestrijken. Met appelboor (of mesje) in midden van deeg gaatje maken en stukje eeg eruit halen. Tot gebruik afgedekt wegzetten.
Oven voorverwarmen op 200°C. 1 Richel onder midden van oven, taart in 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
Lekker met Patata fgata en tomatensalade.

6 personen

voedingswaarde : 600 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 90 / 35 minuten

gebied : Malta
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip september 1987

Geen opmerkingen: