PRUIMENCAKE MET ARMAGNAC EN WALNOTEN
250 gram gedroogde pruimen zonder pit, in vieren
100 milliliter armagnac (of cognac)
fijne rasp van 1 sinaasappel (1½ theelepel)
300 gram bloem, plus extra om te bestuiven
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zuiveringszout
½ theelepel zout
200 gram boter, op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
200 gram fijne kristalsuiker
1 theelepel vanille-extract
2 grote eieren
230 gram crème fraîche, 30 minuten voor gebruik uit de koelkast gehaald
poedersuiker, om te bestuiven
CRUMBLE
40 gram lichtbruine basterdsuiker
2 theelepels gemalen kaneel
40 gram halve walnoten, grof gehakt in stukjes van ½ centimeter
1/8 theelepel zout
Doe de pruimen in een kom met de armagnac en de sinaasappelrasp. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem een nacht bij kamertemperatuur te weken; roer af en toe.
Verhit de oven tot 180°C. Vet een tulbandvorm van 23 centimeter doorsnee in met boter en bestuif hem met bloem. Zet opzij.
Doe voor de crumble alle ingrediënten in een kleine kom en zet opzij.
Zeef de bloem met het bakpoeder, het zuiveringszout en het zout in een kom en zet opzij.
Doe de boter en de suiker in de kom van een standmixer met bisschopshaak. Klop op halfhoge tot hoge snelheid tot het mengsel bleek en luchtig is. Voeg de vanille en een voor een de eieren toe en klop na elke toevoeging tot alles is vermengd. Schraap met een spatel de wand van de kom schoon zodat al het beslag wordt vermengd. Schakel de mixer naar een lage snelheid en voeg afwisselend de bloem en de crème fraîche toe; begin en eindig met bloem om ervoor te zorgen dat het mengsel stabiel blijft en niet gaat schiften. Haal de kom van de machine af en vouw met een rubber spatel de geweekte pruimen met de overgebleven vloeistof door het beslag.
Schep de helft van het beslag in de tulbandvorm en besprenkel het met de notencrumble. Vul de vorm met het overgebleven beslag en bak de tulband 50 - 55 minuten, of tot een in het midden van het gebak gestoken spies er schoon uit komt. Haal de vorm uit de oven en laat het gebak 10 minuten in de vorm staan. Stort de tulband op een taartschaal. Bestuif het gebak met poedersuiker als u het warm serveert, of laat het tot kamertemperatuur afkoelen voor u het bestuift en opdient.
12 personen
gerechtsoort : gebak
bron : Sweet / Yotam Ottolenghi, Helen Goh
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten