PREIKOEKJES
3 preien (in totaal 450 gram nettogewicht)
5 sjalotten, fijngehakt
1½ deciliter olijfolie
1 verse rode chilipeper, zonder de zaadjes, fijngehakt
25 gram peterselie (blad en fijne steeltjes), fijngesneden
¾ theelepel gemalen korianderzaad
1 theelepel gemalen komijnzaad
¼ theelepel geelwortelpoeder
¼ theelepel kaneel
1 theelepel kristalsuiker
½ theelepel zout
1 scharreleiwit
120 gram zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel bakpoeder
1 scharrelei
1½ deciliter melk
60 gram boter, gesmolten
SAUS
100 gram Griekse yoghurt
100 gram zure room
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels olijfolie
½ theelepel zout
20 gram bladpeterselie, fijngesneden
30 gram korianderblad, fijngesneden
Maak eerst de saus. Klop alle ingrediënten in een foodprocessor door elkaar tot de saus gelijkmatig groen is. Zet hem opzij.
Snijd de preien in 2 centimeter dikke ringen. Was ze goed in een zeef en dep ze droog. Bak de prei en sjalot in een koekenpan in de helft van de olie 15 minuten op halfhoog vuur tot ze gaar zijn. Doe ze in een grote kom en voeg chilipeper, peterselie, specerijen, suiker en zout toe. Laat dit afkoelen.
Klop het eiwit tot schuim dat zachte pieken vormt en spatel het door de groenten. Meng in een andere kom het bakmeel met het bakpoeder, het ei, de melk en de boter tot een beslag. Schep dit luchtig door het mengsel van eiwit en groente.
Verhit 2 eetlepels van de overgebleven olie in een grote koekenpan op halfhoog vuur. Schep ongeveer de helft van het beslag in vier grote porties in de pan. Bak de koekjes 2 - 3 minuten aan beide kanten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schep ze op keukenpapier en houd ze warm. Bak nog zo’n portie koekjes in de overgebleven hete olie zodat u acht flinke preikoekjes hebt. Dien ze heet op en geef de saus erbij of sprenkel hem over de koekjes.
4 personen
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Plenty : Groente genoeg om héél lekker te koken / Yotam Ottolenghi
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten