zaterdag 19 oktober 2019

Calabacitas con Crema (Mexico)

CALABACITAS CON CREMA (COURGETTES MET GEROOSTERDE PEPERS, MAÏS EN ROOM)

500 gram courgettes, in blokjes van 1 centimeter gesneden
zout
1 eetlepel boter
1 eetlepel plantaardige olie
1 grote verse maiskolf, de korrels losgesneden, of 200 gram maiskorrels
1 verse chile poblano, geroosterd en ontveld, ontdaan van e zaadjes en in smalle reepjes gesneden
½ middelgrote ui, in smalle reepjes gesneden
1 ½ deciliter dikke room of crème fraîche


Doe de courgetteblokjes in een vergiet, bestrooi ze met ¾ à 1 theelepel zout en schud ze even om, om het zout te verspreiden. Laat de courgettes een half uur zo staan. Spoel de blokjes daarna onder de koude kraan en dep ze zorgvuldig droog met keukenpapier.
Verhit de boter en de olie in een koekenpan die groot genoeg is om de courgetteblokjes te bevatten zonder dat ze op elkaar liggen. Bak de courgetteblokjes op een matig hoog vuur, onder regelmatig omscheppen, tot ze zacht zijn en lichtbruin beginnen te kleuren. Schep de groente met een schuimspaan uit de pan en laat het vet daarbij zo veel mogelijk in de pan terug druipen. Draai het vuur iets lager, voeg de mais, de chilipeper en de ui toe en bak de groenten 8 - 10 minuten, tot de ui mooi goudbruin is; schep de groenten af en toe om.
Voeg vlak voor het serveren de courgetteblokjes en de room toe, meng alles goed en laat het mengsel een paar minuten zachtjes pruttelen, tot de room is ingedikt. Breng de groenten, indien nodig, op smaak met zout, schep ze in een voorverwarmde schaal en serveer direct.

4 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : “De Mexicaanse keuken” door Rick Bayless in De lekkerste gerechten van de wereld / Vera Zielstra

Geen opmerkingen: