PREI MET EIEREN EN HOLLANDAISESAUS
750 gram prei
boter voor de ovenschaal
4 eieren
1 tomaat, in blokjes gesneden
SAUS
100 gram boter
2 eierdooiers
1 eetlepel citroensap of azijn
zout
versgemalen peper
Maak eerst de saus. Smelt de boter zonder te laten kleuren en laat afkoelen tot lauwwarm. Klop de eierdooiers met het citroensap of de azijn in een kom met de mixer of met een garde tot een luchtig mengsel. Zet de kom op een pan met water dat tegen de kook aan is en let op dat de bodem van de kom het water niet raakt. Klop in een dun straaltje de gesmolten boter door het dooiermengsel en blijf kloppen tot de saus op dunne vla lijkt. Breng op smaak met wat zout en peper en neem de kom van de pan. Verwijder het donkergroene deel en het buitenste blad van de prei. Snijd de schoongemaakte prei in stukken van 10 centimeter lang. Blancheer ze in kokend water met zout in 6 minuten beetgaar (de juiste kooktijd is afhankelijk van de dikte). Giet de prei af en laat goed uitlekken. Kook intussen de eieren in 5 minuten zacht en pel ze.
Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk een lage ovenschaal met boter. Leg er de in de lengte gehalveerde stukken prei in. Leg er de eieren op en schep er de saus over. Bestrooi met de blokjes tomaat. Zet de schaal 5 minuten in de voorverwarmde oven.
Lekker met aardappelpuree.
4 personen
voedingswaarde : 496 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Boodschappen maart 1999
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten