zaterdag 2 maart 2019

Borsjtsj (Oekraïne)

BORSJTSJ (OEKRAÏNSE BIETENBOUILLON)

200 gram rode bieten, geschild en in staafjes gesneden
200 gram aardappels, geschild en in blokjes gesneden
2 eetlepels zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
1 wortel, geschrapt en grof geraspt
1 rode paprika, van zaden en zaadlijsten ontdaan en in stukjes gesneden
1 eetlepel tomatenpuree
1 vleestomaat (ontveld), grof geraspt, of 100 gram gefermenteerde tomaten
½ kropje witte kool, in sliertjes gesneden
400 gram rode kidneybonen uit blik, uitgelekt en afgespoeld
zeezout
versgemalen zwarte peper

BOUILLON
500 gram ossenstaart of klapstuk met been
1 ui, gepeld maar heel gelaten
1 blaadje laurier
2,5 liter koud water

VOOR HET OPDIENEN
100 milliliter zure room
½ bosje dille, gehakt
pampoesjki (zachte broodjes met gemalen knoflook)


Zet voor de bouillon in een grote pan het vlees, de hele ui en het blaadje laurier op met 2,5 liter koud water. Strooi een beetje zout en peper in het water en verhit alles 30 minuten op laag vuur. Schep af en toe het schuim dat boven komt drijven weg.
Voeg de bieten en de aardappels aan de bouillon toe. Strooi flink wat zout en peper in de pan en laat alles weer 30 minuten doorkoken op laag vuur.
Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een koekenpan. Voeg de stukjes ui en wortel toe en bak ze 5 - 7 minuten, onder voortdurend roeren en met het vuur op half, tot de wortel smeltend zacht is en bijna begint te karamelliseren. Deze typisch Oekraïense manier van fruiten wordt smazhennya of zazharka genoemd.
Voeg de rode paprika en de tomatenpuree toe aan de gefruite ui en wortel en laat alles 2 minuten pruttelen. Voeg de geraspte verse tomaat of de gefermenteerde tomaten toe. Roer alles om. Kook het mengsel iets in en voeg het toe aan de bouillon.
Voeg de kool en de bonen toe en kook ze in 7 minuten gaar in de bouillon.
Schep de bouillon in diepe borden. Garneer het gerecht met zure room en gehakte dille en geef er pampoesjki bij.

4 personen

gebied : Oekraïne
gerechtsoort : soep

bron : Mamoesjka : Verrassende en inspirerende recepten uit Oekraïne / Olia Hercules

Geen opmerkingen: