zaterdag 2 maart 2019

Borsjtsj po Kievski (Kiev, Oekraïne)

BORSJTSJ PO KIEVSKI (GEVULDE SOEP MET RODE BIET UIT KIEV)

Oorspronkelijk komt deze borsjtsj uit de Oekraïne, maar hij is al heel vroeg in heel Rusland ingeburgerd. Er bestaan ontelbare varianten van en men zegt dat elk Russisch huishouden zijn eigen borsjtsj-recept heeft.

400 gram varkensschouder zonder been
400 gram runderschenkel zonder been
250 gram uien
3 eetlepels plantaardige olie
zout
versgemalen zwarte peper
300 gram witte kool
300 gram bloemige aardappelen
800 gram rode bieten
1 eetlepel karwijzaad
2 laurierblaadjes
¾ liter vleesbouillon
3 eetlepel azijn
2 deciliter zure room


Snijd het vlees in blokjes van 3 centimeter. Pel de uien en hak ze fijn. Verhit de olie in een grote pan en braad het vlees hierin in porties op hoog vuur aan. Meng er de uien door, breng op smaak met zout en peper en zet weg.
Maak de kool schoon, schaaf hem in fijne reepjes, was ze en laat uitlekken. Schil de aardappelen en bieten en snijd ze in blokjes van 1 centimeter. Schep de kool, de bieten en de aardappelen in laagjes op het vlees en breng elke laag op smaak met zout, peper en komijn.
Voeg de laurierblaadjes toe en schenk er de bouillon bij. Breng op een hoog vuur aan de kook, draai het vuur dan lager en laat met het deksel op de pan op een laag vuur 1½ uur zachtjes sudderen. Breng op smaak met zout, peper en azijn en meng er voor het opdienen de zure room door.

6 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 2 uur en 15 minuten

land : Oekraïne
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Europese keukens / Cornelia Adam

Geen opmerkingen: