maandag 7 mei 2018

Waterzooi van vis

WATERZOOI VAN VIS

4 sjalotjes
4 stengels bleekselderij
500 gram winterwortel
2 dunne preien
½ zakje verse peterselie
30 gram boter of margarine
2 forellen (400 gram)
380 milliliter visfond
1 visbouillontablet
200 gram zalmfilet
1 citroen
4 eidooiers
1 deciliter slagroom
zout
(versgemalen) peper


Sjalotjes pellen en in dunne plakjes snijden. Bleekselderij wassen en schoonmaken. Drie stengels in stukjes van 2 centimeter snijden, rest in dunne reepjes snijden. Wortel en prei wassen en schoonmaken. ¾ Deel van wortel en prei in repen van 2 centimeter snijden, rest in heel dunne reepjes snijden. Steeltjes van peterselie halen en samenbinden met stukje keukentouw. Peterselieblaadjes fijnhakken.
In (soep)pan 30 gram boter smelten. Grotere stukjes groenten (sjalot, bleekselderij, wortel en prei) 3 minuten zachtjes bakken (zonder te laten kleuren). Toevoegen: peterseliesteeltjes, visfond, visbouillontablet en 1 liter water. Aan de kook brengen en forel toevoegen; 10 minuten zachtjes laten koken. Intussen citroen uitpersen. Zalmfilet in stukjes snijden. In kom eidooiers loskloppen met slagroom. Forel en peterseliestelen met schuimspaan uit pan nemen. Vel en graten verwijderen en visvlees in stukjes verdelen. Soep boven andere pan zeven. Zalm, in fijne reepjes gesneden groente en helft van peterselie in pan doen en 3 minuten heel zacht meekoken. Enkele eetlepels bouillon één voor één door roommengsel kloppen. Stukjes forel terugdoen in soep. Roommengsel al roerend in dun straaltje bij soep gieten. Zachtjes verwarmen tot licht gebonden soep ontstaat, niet meer laten koken. Soep op smaak brengen met zout en peper. Van vuur af 3 eetlepels citroensap en rest van peterselie erdoor roeren.
Variatie: U kunt op het laatste moment nog 100 gram (Hollandse) garnalen en vier kleine (hele) witlofstruikjes toevoegen, gaar gestoofd in 25 gram boter en een bodempje water. In plaats van forel en zalm kunt u andere vissoorten gebruiken, zoals filets van kabeljauw of schol. Snijd de vis in stukjes en voeg die toe op hetzelfde moment als de zalm.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 40 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Vis (Albert Heijn eetboeken) / Janny van der Lee

Geen opmerkingen: