dinsdag 8 mei 2018

Snoek op een bedje groente (Duitsland)

SNOEK OP EEN BEDJE GROENTE

1 snoek (800 gram)
zout
sap van 1 citroen

GROENTEN
200 gram wortels
400 gram prei
150 gram knolselderij
30 gram boter
1 theelepel zout
versgemalen peper
½ bosje dille, blaadjes losgemaakt

CRÉME-FRAÎCHESAUS
200 gram uien
1 theelepel karwij
20 gram boter
zout
versgemalen peper
½ deciliter riesling
3 deciliter crème fraîche

150 gram bieten
1 deciliter riesling
zout
2 eetlepels citroensap
toefjes dille


Was de wortels en schrap ze. Verwijder het donkergroene deel en de wortels van de prei. Was de selderijknol en schil hem. Snijd alle groenten julienne. Laat de boter smelten in een ruime pan. Fruit er de groenten 3 minuten in. Strooi er zout, peper en de helft van de dille over.
Spoel de snoek van binnen en van buiten schoon onder de kraan en laat hem daarna goed uitlekken. Wrijf de snoek vervolgens van binnen en van buiten in met wat zout en het citroensap. Leg de vis in een braadslee. Schep de fijngesneden groenten eromheen.
Maak nu de saus. Pel daartoe eerst de uien en hak ze fijn. Hak de karwij grof. Laat de boter smelten in een koekenpan en fruit er de ui kort in. Voeg de karwij, zout en peper toe en blus af met de wijn. Voeg de crème fraîche toe en breng de saus nog even aan de kook. Schep de saus met een eetlepel uit over de snoek.
Zet de vis in een op 225°C voorverwarmde oven. Draai dan onmiddellijk de temperatuur terug tot 200°C en laat de vis in 25 tot 30 minuten gaar worden. Bedruip de vis terwijl hij in de oven staat af en toe met de saus.
Was de bieten, schil ze en snijd ze in fijne reepjes. Verwarm de wijn met wat zout en het citroensap en stoof hierin de reepjes biet 5 minuten. Giet het vocht af.
Haal de vis uit de oven en leg hem met de groenten op een voorverwarmde schaal. Verdeel de biet over de vis. Garneer met toefjes dille.

6 personen

gebied : Duitsland
gerechtsoort : visgerecht

bron : Zee- en zoetwatervis (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr

Geen opmerkingen: