zondag 25 maart 2018

Sambal badjak (Indonesië)

SAMBAL BADJAK (SAMBAL MET GEBAKKEN UITJES)

stukje tamarinde (ter grootte van walnoot)
250 gram fijngesneden rode pepers (of potje sambal oelek van 200 gram)
2 fijngesneden uien
6 teentjes knoflook
3 eetlepels olie
1 schijfje laoswortel
1 blaadje salam
1 theelepel trassi
1 theelepel zout
2 theelepels verkruimelde goela djawa


Stukje tamarinde (ter grootte van walnoot) in 5 eetlepels lauw water kneden en weken. 250 Gram fijngesneden rode pepers (of potje sambal oelek van 200 gram), 2 fijngesneden uien en 6 teentjes knoflook in vijzel fijnwrijven. In wadjan 3 eetlepels olie verhitten. Pepermengsel, 1 schijfje laoswortel en 1 blaadje salam al roerende 10 minuten bakken. 1 Theelepel trassi, 1 theelepel zout, 2 theelepels verkruimelde goela djawa en tamarinde water toevoegen en al roerende aan de kook brengen. Blijven roeren tot sambal droog en donkerbruin is (olie gaat zich afscheiden). Sambal laten afkoelen.
Sambal is in afgesloten potten in koelkast weken houdbaar.

1 pot

voedingswaarde : 465 kcal
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip Culinair maart 1996, De Indische Special

Geen opmerkingen: