RUJAK MANIS (VRUCHTEN IN ZOET-PITTIG SAUSJE)
75 gram gula jawa (Javaanse suiker)
2 theelepels asam (keukentamarinde)
¼ theelepel sambal oelek
½ eetlepel ketjap manis
1 appel (Granny Smith)
½ eetlepel citroensap
½ kleine komkommer
1 mango
1 sinaasappel
In vijzel met stamper (ulekan) gula jawa tot kleine stukjes verbrokkelen. 1 eetlepel warm water erdoor roeren. Blijven roeren tot gladde pap. Keukentamarinde erdoor roeren. Op smaak brengen met sambal en ketjap. Goed door elkaar roeren. In schaaltje doen. Appel schillen en klokhuis verwijderen. In partjes snijden. Besprenkelen met citroensap. Komkommer schillen. Overlangs halveren en zaadlijst verwijderen. Komkommer in (brede) reepjes snijden. Mango schillen. Vruchtvlees rondom pit afsnijden. Mango in schijfjes snijden. Sinaasappel pellen en witte velletjes verwijderen. Sinaasappel in partjes verdelen en in stukjes snijden. In kom doen: appel, komkommer, mango en sinaasappel. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Sausje door elkaar roeren. (Als sausje gestold is, nog 1 theelepel koud water erdoor roeren.) Over 4 schaaltjes verdelen. Vruchtenmengsel erover verdelen.
4 personen
voedingswaarde : 160 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten
gebied : Indonesië
gerechtsoort : nagerecht / bijgerecht
bron : Tip maart 1987
woensdag 8 april 2015
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten