zondag 27 juli 2014

Panforte di Siena (Siena, Toscane, Italië)

PANFORTE DI SIENA (NOTENTAART)

75 gram hazelnoten
75 gram amandelschaafsel
75 gram walnoten
225 gram gekonfijte schilletjes, kleingesneden
25 gram cacaopoeder
50 gram zelfrijzend bakmeel
de rasp van 1 sinaasappel
1 theelepel kaneelpoeder
½ theelepel geraspte nootmuskaat
150 gram heldere honing
150 gram witte basterdsuiker


Rooster de hazelnoten onder een hete grill, wrijf de velletjes eraf, laat de noten afkoelen en hak ze in grove stukken. Rooster het amandelschaafsel en de walnoten (apart), laat ze afkoelen en breek de walnoten in stukken. Meng de afgekoelde noten, gekonfijte schilletjes, cacaopoeder, bakmeel, sinaasappelrasp en specerijen door elkaar. Verwarm de honing en de basterdsuiker tot de suiker opgelost is, breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het flink doorkoken tot een druppel die u in koud water laat vallen zich direct tot een zacht balletje vormt. Roer de droge ingrediënten vlug door het honingmengsel en kneed het (zeer plakkerige) mengsel met uw handen. Bekleed de bodem van een ondiepe taartvorm met een losse bodem met bakpapier en druk het panfortemengsel in de vorm. Bak de taart 35 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven (180 °C), laat hem 15 minuten in de vorm afkoelen en snijd hem in punten. Bewaar de ‘panforte di Siena’ in een luchtdichte trommel of vries hem in.

12 personen

gebied : Siena, Toscane, Italië
gerechtsoort : gebak

bron : De regionale keuken van Italië / Jan Morgan

Geen opmerkingen: