zondag 14 februari 2010

Bloemkool-filorolletjes

BLOEMKOOL-FILOROLLETJES

Deze rolletjes zijn heerlijk als onderdeel van een mezzebuffet, met uw favoriete yoghurtdip.

300 gram bloemkool aan één stuk
2 eetlepels sesamzaad
2 eetlepels volle yoghurt (stand)
1 eetlepel pijnboompitten, geroosterd
50 gram Goudse kaas, geraspt
½ theelepel komijnpoeder
zout
versgemalen zwarte peper
8 vellen filodeeg
50 gram gesmolten boter

Breng een ruime pan water aan de kook. Doe de bloemkool erin en kook 10 minuten, giet af en laat afkoelen. Zet intussen een koekenpan met antiaanbaklaag op halfhoog vuur. Doe het sesamzaad in de hete pan en rooster het zo’n 1 - 2 minuten. Schud nu en dan met de pan, tot het zaad goudbruin is en aan alle kanten geroosterd. Pas op want het verbrandt snel. Neem van het vuur en laat afkoelen.
Verhit een grillplaat op halfhoog vuur. Hak de afgekoelde bloemkool in stukjes en doe ze in een ruime kom, met de yoghurt, pijnboompitten, kaas, komijn, de helft van het sesamzaad en wat zout en peper. Roer goed om.
Leg een vel filodeeg op een plat vlak, met de smalste kant naar voren toe, en bestrijk het lichtjes met boter. Schep 2 eetlepels van het bloemkoolmengsel op het deeg, op 10 centimeter van de onderkant, en maak er een langwerpig reepje vulling van 10 centimeter van. Vouw de onderkant over de vulling en rol stevig vanaf de zijkant naar binnen tot een loempiavorm ontstaat. Herhaal met de rest van het deeg en de vulling en maak acht rolletjes.
Bak de rolletjes 3 - 4 minuten op de grillplaat en draai ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig garen. Bestrooi met de rest van het sesamzaad en serveer.

8 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Specerijen : De kleurrijke wereld van geuren, smaken en toepassingen / Jane Lawson

Geen opmerkingen: