zondag 14 februari 2010

Sinaasappel-amandelcakejes met sinaasappelsaus

SINAASAPPEL-AMANDELCAKEJES MET SINAASAPPELSAUS

2 sinaasappels
200 gram gemalen amandelen
150 gram fijne tafelsuiker of witte basterdsuiker
2 eetlepels maanzaad
2 theelepels bakpoeder
4 eieren, licht geklopt

SINAASAPPELSAUS
dunne reepjes schil van 2 sinaasappels
170 milliliter vers sinaasappelsap
120 gram fijne tafelsuiker of witte basterdsuiker
4 eetlepels grove sinaasappelmarmelade

Leg de sinaasappels in een pan en zet ze onder water. Breng aan de kook, temper het vuur en laat zo’n 45 minuten zacht doorkoken. Voeg eventueel extra water toe om ze onder water te laten staan. Giet af, spoel na met koud water en laat afkoelen. Snijd in kwarten en verwijder de pitten. Draai schil en vlees glad in een keukenmachine.
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet 8 grote muffinvormpjes in en bekleed ze met bakpapier. Zet een ovenschaal in de oven, half gevuld met heet water. Meng in een ruime kom amandelen, suiker, maanzaad en bakpoeder en roer er de eieren en het sinaasappelpulp door. Verdeel dit over de muffinvormpjes en egaliseer het oppervlak. Dek af met een goed ingevet vel bakpapier.
Zet de vormpjes in de ovenschaal en bak ze 35 - 40 minuten, of tot de cakejes stevig aanvoelen en een beetje loskomen van de zijkant. Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten. Verwijder het papier. Maak intussen de saus door sinaasappelrasp en -sap en suiker in een steelpan op laag vuur te roeren tot de suiker is opgelost. Roer er de marmelade door, draai het vuur hoger en kook 5 minuten, tot het dik en stroperig is. Serveer de cakejes met de sinaasappelsaus erover en wat slagroom of ijs. Warm of op kamertemperatuur zijn ze het lekkerst.

8 personen

gerechtsoort : nagerecht

bron : Specerijen : De kleurrijke wereld van geuren, smaken en toepassingen / Jane Lawson

Geen opmerkingen: