zondag 14 februari 2010

Baguette met venkel-varkensworst en uienmarmelade

BAGUETTE MET VENKEL-VARKENSWORST EN UIENMARMELADE

olie, om in te smeren
1 lange baguette, in 4 stukken, of vier knapperige broodjes
50 gram zachte boter
60 gram rucola
1 eetlepel extra vergine olijfolie
1 theelepel balsamicoazijn

VENKEL-VARKENSWORST
750 gram varkensgehakt
40 gram vers broodkruim
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetlepels venkelzaad, grof geplet
1 theelepel vers geraspte sinaasappelschil
2 theelepels fijngehakte tijm
2 volle handen platte peterselie, fijngehakt
zout
versgemalen zwarte peper

UIENMARMELADE
50 gram boter
2 rode uien, in dunne ringen
1 eetlepel bruine basterdsuiker
2 eetlepels balsamicoazijn

Doe gehakt, knoflook, venkelzaad, sinaasappelrasp, tijm en peterselie in een ruime kom, kruid met zout en peper en meng met de handen door elkaar. Dek af en zet 4 uur tot een hele nacht in de koelkast om de smaken te laten ontwikkelen.
Smelt voor de uienmarmelade de boter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Voeg de ui toe en stoof, onder af en toe roeren, 10 minuten, tot de ui zacht is maar nog niet bruin. Voeg suiker en azijn toe en stoof, onder regelmatig roeren, nog 30 minuten door.
Verwarm een grillplaat of -pan op halfhoog vuur voor. Verdeel het vleesmengsel in achten en vorm er, met natte handen, een wat platte worstvorm van. Smeer de worstjes lichtjes in met olie en bak ze 8 minuten aan elke kant, tot ze gaar zijn.
Halveer de stukken baguette of de broodjes in de lengte en beboter ze. Schep de rucola om met de olijfolie en balsamicoazijn en leg wat blaadjes in elk broodje. Leg er een worstje op en schep er wat uienmarmelade over.

8 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Specerijen : De kleurrijke wereld van geuren, smaken en toepassingen / Jane Lawson

Geen opmerkingen: