zondag 11 januari 2009

Zoetzure rode bietjes

ZOETZURE RODE BIETJES

4 grote rode bietjes (1 kilo)
5 uien
2 laurierblaadjes
12 - 15 pimentzaadjes
1 eetlepel mosterdzaadjes (of gebruik inmaakkruiden van bijvoorbeeld Silvo)

AZIJN-SUIKEROPLOSSING
½ liter water
75 gram suiker
1 theelepel zout
¼ liter wijnazijn (5%).

Was de bietjes onder de koude kraan. Kook ze in ongeveer 45 minuten gaar. Laat ze daarna schrikken in koud water. Pel dan de schil van de bieten (trek wegwerphandschoenen aan). Snij de bieten in dunne plakjes. Schil de uien en snij ze in plakken. Maak de laurierblaadjes kleiner en schik de stukjes biet, ui en de overige kruiden in brandschone potjes met schroefdeksel. Breng het water met suiker en zout aan de kook. Doe de azijn erbij en giet het mengseltje op de bieten (zorg dat de bietjes goed onder staan). Laat dit alles afkoelen en sluit de potjes. Bewaar de potjes op een koele plaats, bijvoorbeeld in de kelder of in de koelkast.

8 personen

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Duuvelke [De gezellige eethoek]

Geen opmerkingen: