zondag 9 juni 2024

Asperges

ASPERGES

1½ kilogram asperges
zout
1 theelepel suiker


Met dunschiller asperges schillen, van onder kop naar beneden. Houtachtige uiteinden (ongeveer 2 centimeter) eraf breken. Bewaren om met kooknat bouillon van te trekken voor aspergesoep of saus. Per 8 asperges met rolladetouw aan onder- en bovenkant bijeen binden. In pan ruim water, zout en suiker doen. Aan de kook brengen. Hierin asperges in 45 minuten gaarkoken. Intussen theedoek dubbel vouwen en op aanrecht leggen. Vleesvork achter stukje touw steken en spatel onder bundeltje asperges schuiven. Zo uit pan nemen. (Vocht bewaren voor soep of saus.) Bundeltjes asperges op dubbelgevouwen theedoek leggen. Touwtjes doorknippen en asperges uitspreiden. Zo laten uitlekken. Met spatel asperges voorzichtig op schaal scheppen (koppen naar één kant). Met hand koppen ondersteunen.
Eetwijze: Asperge in linkerhand nemen. Met lepel wat geprakt ei en gesmolten boter op kop scheppen. Met vork kop ondersteunen en naar mond brengen.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juni 1982

Geen opmerkingen: