zondag 28 april 2019

Rogan Josh van lamsschouder (Kashmir, India)

ROGAN JOSH VAN LAMSSCHOUDER

600 gram uitgebeende lamsschouder, vet verwijderd en in stukken
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel geelwortel
100 gram Griekse yoghurt
5 groene kardemompeulen
½ theelepel zwarte peperkorrels
5 - 6 kruidnagels
1 steranijs
kaneelstokje van 3 centimeter
3 - 4 gedroogde laurierblaadjes
1 eetlepel gemalen koriander
½ eetlepel gemalen komijn
1 eetlepel zonnebloemolie
2 uien, gesnipperd
5 tenen knoflook, fijngehakt
3 centimeter verse gemberwortel, geschild en geraspt
1 eetlepel tomatenpuree
1 handje korianderblaadjes, voor de garnering

ERBIJ
1 limoen, in partjes
1 portie gekookte langkorrelige rijst


Schep het vlees in een grote kom en voeg het chilipoeder, de geelwortel en de yoghurt toe. Schep de ingrediënten door elkaar tot alle stukken vlees rondom met de marinade zijn bedekt. Dek de kom af met plasticfolie en marineer het vlees 2 - 3 uur, maar voor nog meer smaak een hele nacht, in de koelkast.
Maal de kardemom, de peperkorrels, de kruidnagels, de steranijs, het kaneelstokje en de laurierblaadjes in een keukenmachine of koffiemolen tot poeder. Strooi dit specerijenmengsel in een kom en voeg de koriander en komijn toe. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Strooi het specerijenmengsel erin en rooster het al roerend 2 - 3 minuten, tot het geurt. Laat het afkoelen.
Verhit de olie in een pan met dikke, goed geleidende bodem op middelhoog vuur. Voeg het specerijenmengsel toe en laat het enkele seconden sissen en knetteren. Voeg vervolgens de ui toe en roerbak hem in 2 - 3 minuten zacht en glazig. Voeg het knoflook en de gember toe en roerbak het geheel 1 - 2 minuten. Schep de stukken vlees in de pan en duw ze met een houten lepel de hele pan door, zodat ze aan alle kanten worden bedekt met de specerijen. Bak het vlees onder af en toe roeren in 15 - 20 minuten bruin.
Schenk 1,5 deciliter water in de pan, breng het aan de kook, laat het enkele seconden flink borrelen, schep eventueel schuim af en voeg dan de tomatenpuree toe. Draai het vuur laag en laat het vlees 20 - 25 minuten sudderen, tot het gaar is en bijna uit elkaar valt. Schenk er na 15 minuten, maar ook als het vlees wat droog begint te worden, nog 1 deciliter water bij. Garneer de schotel voor het serveren met de blaadjes koriander en zet de partjes limoen en de gekookte rijst apart op tafel. Serveer het gerecht warm.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 135 / 60 minuten

gebied : Kashmir, India
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Citroengras & Gember : Heerlijke Aziatische recepten / Leemei Tan

Geen opmerkingen: