zaterdag 2 februari 2019

Couscous met jonge duiven

COUSCOUS MET JONGE DUIVEN

2 eetlepels honing
2 kleine eetlepels kaneel
1 mespunt saffraan
4 schoongemaakte duifjes
1 kilogram uien
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
1 theelepel gemberpoeder
100 gram rozijnen
1 eetlepel oranjebloesemwater
150 gram gedroogde abrikozen
20 gram boter
1 eetlepel suiker
1 eetlepel olie
100 gram ontvliesde amandelen
zout
peper


Vermeng de honing met 1 kleine eetlepel kaneel, de saffraan, zout en peper en smeer er de duifjes mee in. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Leg ze, met het kaneelstokje en de kruidnagels, onder in de couscouspan, bestrooi met gemberpoeder, zout en peper. Leg de duifjes op dit bedje specerijen. Giet er 1½ liter water over, breng aan de kook en laat 30 minuten sudderen. Maak de couscous klaar met 2½ deciliter water. Wel de rozijnen in wat lauw water met 1 eetlepel oranjebloesemwater. Spoel de abrikozen af.
Zet na 30 minuten het vuur onder de duifjes laag, haal met een schuimspaan de uien eruit en doe deze in een andere pan met 1 soeplepel van het kookvocht, 20 gram boter, de suiker en 2 theelepels kaneel. Laat de uien op een middelhoog vuur doorkoken tot ze goed gekonfijt zijn. Laat de rozijnen uitlekken, voeg ze aan de uien toe, evenals de abrikozen, roer en laat het vocht geheel verdampen. Verhit de olie in een bakpan en bak de amandelen goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Leg in een kom in verschillende lagen en in piramidevorm de couscous, de uien, de rozijnen en abrikozen, de doormidden gesneden duifjes, wat saus, weer een laagje couscous, enzovoorts, eindigend met een laag couscous. Bestrooi met de rest van de kaneel en met de gebakken amandelen.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 30 / 60 minuten

gebied : Marokko
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Marokkaans eethuis / Elisa Vergne

Geen opmerkingen: