zaterdag 20 oktober 2018

Geurige olijfoliepuree

GEURIGE OLIJFOLIEPUREE

1 kilogram aardappels, Désirée, geschild, in blokjes van 3 centimeter
6 takjes tijm (5 gram)
3 takjes munt (5 gram)
4 tenen knoflook, gepeld
1 citroen: schaaf 5 mooie repen van de schil af
100 milliliter olijfolie
zout
zwarte peper

GARNERING
60 milliliter olijfolie
1 teen knoflook, fijngehakt
2 theelepels tijmblaadjes, fijngehakt
8 muntblaadjes, fijngesneden (2 theelepels)
1 citroen: rasp er 1 eetlepel citroenschil af en pers er 1 eetlepel sap uit


Doe de aardappels met de takjes tijm, takjes munt, knoflook, citroenschil en 2 theelepels zout in een grote pan. Overgiet alles met zoveel kokend water dat het 2 centimeter boven de aardappels staat. Laat de aardappels 25 minuten zachtjes koken, of tot ze gaar genoeg zijn om ze te pureren.
Maak de garnering in de tijd dat de aardappels koken. Doe de olie met knoflook, tijmblad, muntblad, citroenrasp en -sap in een kleine pan met 1/8 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Roer alles door elkaar en zet de pan opzij.
Giet de aardappels af in een zeef boven een grote kom (u hebt later een deel van het kookwater nodig, dus gooi het niet allemaal weg). Vis de takjes tijm en munt uit de pan en doe de aardappels er weer in (met de knoflook en citroenschil). Stamp de aardappels fijn met een pureestamper en voeg daarbij geleidelijk 100 milliliter olijfolie en 140 milliliter kookwater toe tot het een gladde puree is.
Schep de puree op een schaal en maak met de bolle kant van een lepel kuiltjes in het oppervlak. Sprenkel de knoflook-kruidenolie gelijkmatig over de puree en maal er tot slot royaal peper overheen.

4 personen

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Simpel / Yotam Ottolenghi met Tara Wigley en Esme Howarth

Geen opmerkingen: