vrijdag 20 april 2018

Dolmades (Griekenland)

DOLMADES (MET GEHAKT GEVULDE DRUIVENBLADEREN OF WINGERDTASJES)

20 ingelegde druivenbladeren
1 kleine ui
4 sjalotjes (of lente-uitjes)
1 ½ theelepel zout
versgemalen peper of zwarte peper
2 eetlepels fijngehakte dille
1 theelepel gedroogde kruizemunt (eventueel)
250 gram lams- of rundergehakt of tartaar
2 tomaten
200 milliliter vleesbouillon
2 eetlepels olijfolie (bij tartaar: 4 eetlepels)


De ingelegde druivenblaadjes in heet water leggen. Ze laten dan makkelijk van elkaar los en verliezen zo iets van hun inmaaksmaak. Dan met de nerfkant naar boven uitspreiden op keukenpapier en laten uitlekken.
Maak vervolgens het gehakt klaar: u snippert de ui en de sjalotjes heel fijn (voorkomt het risico, dat de harde uistukjes door het druivenblad heen gaan steken) en mengt ze met het zout, de peper, de dille en de kruizemunt door het gehakt. Hier voegt u ook de olie aan toe. Omdat rundergehakt een zekere hoeveelheid vet bevat, voegt u hier slechts 2 eetlepels olie aan toe, bij tartaar 4 eetlepels. U kneedt het gehakt net zo lang tot het een smeuïg geheel is geworden. Leg nu één of twee wijnbladeren - naargelang de grootte - op een plank, leg een eetlepel van het gehakt tegen de nerf aan (u legt ze met de nerf naar boven) en vouw ze vervolgens dicht: eerst de lengtezijde over de vulling vouwen en vervolgens van de zijkanten uit oprollen, zodat u een pakketje krijgt.
Dan belegt u een wijde pan met de overgebleven wijnbladeren en schijfjes tomaat en hierop schikt u de als een pakketje opgerolde, gevulde ruivenblaadjes dicht tegen elkaar aan. Dan giet u er de hete bouillon bij en drukt ze met een bord zachtjes aan, zodat ze op hun plaats blijven. U kunt ze ook op elkaar stapelen. Laat het geheel dan op een laag pitje 1 uur stoven. Na een half uur de ‘pakketjes’ keren of geregeld de bovenkant ervan bedruipen, zodat ook de bovenkant van de bladeren gaar wordt.
Warm of koud serveren met bijvoorbeeld geroosterd brood. Vanwege hun pittige en gekruide smaak kunnen ze het beste dienen als hapje bij een goed glas rode of witte wijn. Minder geschikt als voorgerecht, tenzij u een eveneens fors gekruide hoofdgang hebt.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Grieks - Turks / Van Helmond

Geen opmerkingen: