zaterdag 9 december 2017

Empanadas met zoete aardappel, ei en paksoi (Zuid-Amerika)

EMPANADAS MET ZOETE AARDAPPEL, EI EN PAKSOI

50 gram sprouty kiemen
125 gram tarwebloem
400 gram zoete bataat
1 paksoi
1 gele ui
2 tenen knoflook
½ krop botersla
1 ei
25 milliliter olie
50 milliliter water
½ theelepel kurkuma poeder
½ theelepel komijnpoeder
goede olijfolie
2 eetlepels rode wijnazijn
peper
zout
½ theelepel zout
½ theelepel bakpoeder


Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 180°C. Breng een pan met water aan de kook voor de bataat en een pan voor het ei. Schil de bataat, verwijder eventuele oneffenheden met een mesje en snijd vervolgens in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Pel en snipper de ui en knoflook. Verwijder de stronk van de paksoi, snijd de stelen in stukken van 1 centimeter en de bladeren in dunne reepjes. Was de botersla grondig schoon, laat goed uitlekken en snijd in grove repen.
Bereiding: Kook de aardappelen in 20 minuten en de ei(eren) in 5 minuten gaar.
Meng de bloem samen met de kurkuma, komijnpoeder, bakpoeder en zout in een kom. Schenk er ook de olie bij en meng het geheel door elkaar. Giet er vervolgens ook het water bij en kneed het tot een deeg. Laat even afgedekt staan.
Giet de ei(eren) af en laat afkoelen in een kom met koud water. Pel ze, snijd in de lengte door de helft en verdeel deze helften in zessen.
Verhit een hapjespan met wat olie en fruit de ui en knoflook. Voeg dan de stelen van de paksoi toe en bak 3 minuten mee. Voeg dan ook de bladeren van de paksoi toe en bak nog 2 minuten.
Giet de zoete aardappelen af en stamp ze fijn tot een puree met de pureestamper.
Schep nu de puree door de paksoi, ui en knoflook. Voeg ook de eiblokjes toe en schep door het mengsel heen. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur af en laat even staan.
Rol het deeg nu dun uit en steek er cirkels uit van ongeveer 10 cm diameter uit. Schep met een lepel de puree met paksoi in het midden van de cirkel, maak de randjes nat met een klein beetje water en vouw ze dan dicht. Pas op dat je er niet te veel vulling in doet, want dan krijg je ze niet meer dicht. Je kunt de randjes goed met een vork dicht drukken, dat geeft tegelijkertijd ook een leuk effect aan de empanadas.
Leg de empanadas op een bakplaat die is bekleed met bakpapier en zet ze in de voorverwarmde oven. Bak ze in 20 minuten gaar.
Als de empanadas 15 minuten aan het bakken zijn, kook je een laagje water in een pannetje om de sprouty kiemen 2 minuten in onder te dompelen. Laat afkoelen onder koud water in een zeef en laat goed uitlekken.
Doe de sla in een kom met de kiemen en breng op smaak met goede olijfolie, rode wijnazijn en versgemalen peper en zout.
Serveer de empanadas met daarbij de frisse groene salade.

2 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 50 minuten

gebied : Zuid-Amerika
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : https://willemendrees.nl/recepten/empanadas-met-zoete-aardappel-ei-en-paksoi/

Geen opmerkingen: