maandag 14 september 2015

Dikaja Utka s Risom (Turkmenistan)

DIKAJA UTKA S RISOM (WILDE EEND MET RIJST)

Turkmenistan, bij de grens met Iran en Afghanistan, is een droog en heet woestijnland. De bewoners zijn halfnomaden die in hun keuken ook wild verwerken. Deze wilde eend is een bijzonder feestmaal.

1 wilde eend
zout
1 eetlepel granaatappelextract
1/8 liter water
250 gram basmatirijst
125 milligram saffraan
300 milliliter kokend water

VULLING
4 uien
12 – 18 gedroogde abrikozen
2 eetlepels rozijnen
6 – 8 eetlepels zonnebloemolie
zout
1 theelepel chilipeper, gehakt
1 kleine teen knoflook, gehakt
6 zwarte peperkorrels


Was de eend, dep hem droog en wrijf hem in met zout. Hak de uien klein en smoor ze samen met de abrikozen en rozijnen 10 – 15 minuten in 4 eetlepels olie. Voeg zout, chilipeper en knoflook toe en laat het geheel 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg ten slotte de peperkorrels toe.
Stop ongeveer ¾ van de vulling in de eend en zet de rest apart. Maak de eend met cocktailprikkers dicht en braad hem rondom aan in 3 eetlepels olie. Smoor hem vervolgens 15 minuten in een afgedekte pan.
Vermeng het granaatappelextract met het water en giet het over de eend. Braad de eend gedurende 30 minuten in het midden van een op 180°C voorverwarmde oven. Overgiet de eend tijdens het braden steeds weer met het hete braadvocht. Haal de eend na een half uur uit de pan en houd hem warm.
Bak de basmatirijst licht aan in de resterende olie. Doe hem in een braadpan met de saffraan en de resterende vulling. Overgiet de rijst met het kokende water, laat het geheel aan de kook komen en kook het vervolgens op een laag vuur in 30 minuten gaar. Leg de eend als de rijst gaar is in de pan, bedek met rijst en warm nog 10 minuten door. Serveer direct.

4 personen

gebied : Turkmenistan
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Rusland : Een reis boordevol smaken en recepten / Barbara Boudon, Ludmilla Suchich
Een reactie posten