maandag 14 september 2015

Matapa met Xima (Mozambique)

MATAPA MET XIMA (DIKKE MAISPAP MET GROENTEN IN KOKOSMELK)

In Mozambique wordt matapa gemaakt van reepjes cassave- of pompoenblad, te vervangen door boerenkool of snijbiet. Vegetariërs kunnen de garnalen weglaten; de smaak zal er niet minder van worden! Xima – spreek uit: ‘shima’ – is een goed vullende, mild smakende pap van witte mais, die perfect samengaat met deze smaakvolle groentesaus.

200 gram boerenkool of snijbiet, gewassen en taaie stelen verwijderd
600 milliliter kokosmelk
125 gram rauwe pinda’s
2 teentjes knoflook, gehakt
200 gram kleine garnalen, gepeld
1 rode peper
2 tomaten, gewassen
400 gram maismeel
1 theelepel zout

Maak de groente fijn in een keukenmachine, of hak de bladeren zeer klein en stamp ze vervolgens fijn in een vijzel. Doe de groente met de helft van de kokosmelk in een pan en breng dit aan de kook. Zet het vuur laag en laat de inhoud van de pan 20 minuten zachtjes koken. Maal intussen de pinda’s in een keukenmachine tot een fijn poeder en roer dit door de rest van de kokosmelk. Pers de knoflook uit en roer hem met het pinda-kokosmengsel door de groente. Snijd dan de garnalen in stukjes, de peper in ringetjes en de tomaten in blokjes, en roer dit alles door het pinda-kokosmengsel. Laat nog 20 minuten sudderen. Breng intussen voor de xima 900 milliliter water aan de kook. Roer de helft van het maismeel met 300 milliliter water tot een gladde pasta. Klop deze pasta door het kokende water tot hij iets is ingedikt. Strooi zodra het oppervlak begint te borrelen het resterende maismeel erover en roer het mengsel met een grote pollepel krachtig door. Kook het nog 30 minuten, waarbij je elke 10 minuten roert, tot er een dik en glad geheel ontstaat; als het klaar is, moet het er uitzien als dik brooddeeg. Serveer de xima met de matapagroenten en een scherpe peri-perisaus.

4 - 6 personen

gebied : Mozambique
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Het nieuw Afrikaans kookboek / Ingmar Niezen & Sean Fitzpatrick
Een reactie plaatsen