zaterdag 4 oktober 2025

Sharsui (Paramaribo, Suriname)

SHARSUI (VARKENSSCHOUDER OP ZIJN CHINEES)

Dit vleesgerecht komt goed tot zijn recht als je de marinade een nacht zijn gang laat gaan. Begin dus de avond van tevoren.

1½ kilogram varkensschouder, zonder bot en vel
60 milliliter hoisinsaus
60 milliliter Chinese rijstwijn
60 milliliter honing
3 eetlepels lichte sojasaus
2 eetlepels oestersaus
1 eetlepel zeezout
½ eetlepel Chinees vijfkruidenpoeder
3 tenen knoflook, geperst
1 eetlepel bietenpoeder (optioneel, voor de rode kleur)


Snijd de varkensschouder in de lengte in drie gelijke stukken.
Meng de overige ingrediënten in een schaal. Leg de stukken varkensschouder in een ziplockzak van 2 liter en giet daarin de marinade. Sluit de zak en rol de zak heen en weer zodat de marinade zich over het vlees verspreidt. Laat de schouder een nachtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Neem het vlees uit de zak en veeg met een kwastje zo veel mogelijk marinade van het vlees in een pan. Giet de rest van de marinade uit in de pan, breng aan de kook en laat 5 minuten op laag vuur pruttelen. Verdeel de marinade in gelijke delen over twee schaaltjes; een om het vlees mee te bestrijken en het andere als saus op tafel.
Schuif de bakplaat bekleed met aluminiumfolie in het midden van de oven en giet er water op. Straks gaat hier het ovenrooster met het vlees op. Schenk er zoveel water op dat het straks het vlees niet raakt. Leg het rooster op de bakplaat en leg daar de stukken vlees op. Bak het vlees 20 minuten in de oven. Haal het vlees uit de oven en bestrijk het met de marinade uit een van de twee schaaltjes. Als niet alle marinade opgaat, dan is dat ook goed. Bak het vlees weer 20 minuten in de oven en bestrijk het met de marinade. Laat het vlees minimaal 10 minuten rusten.
Snijd het vlees in plakken van ½ centimeter en serveer het met rijst of tyauwmin, de marinadesaus en zuur.

4 personen

gebied : Paramaribo, Suriname
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Paramaribo : Een culinaire smeltkroes / Judith Cyrus

Geen opmerkingen: