zaterdag 4 oktober 2025

Gulam Jamun (Paramaribo, Suriname)

GULAM JAMUN

140 gram melkpoeder
100 gram cottage cheese
3 eetlepels bloem
2 eetlepels semolina
¼ theelepel bakpoeder
¼ theelepel kardemompoeder
1 eetlepel melk
250 milliliter water
250 gram suiker
1 eetlepel rozenwater
1½ liter zonnebloem- of arachideolie
1 eetlepel rozenblaadjes, om te garneren
handje gehakte amandelen, om te garneren


Meng het melkpoeder met de cottage cheese, bloem, semolina, het bakpoeder en de kardemom. Voeg de melk toe en meng om een beslag te krijgen. Niet kneden, voorzichtig mengen. Je moet ballen van het deeg kunnen vormen. Valt je deeg uit elkaar, doe er dan nog een beetje melk bij. Dek af met een schone theedoek en laat 30 minuten rijzen.
Maak kleine ballen ter grootte van een bitterbal. Dek af met de theedoek en laat nog 20 minuten rusten.
Breng het water aan de kook in een diepe pan en los de suiker erin op. Kook in tot het stroop begint te worden. Voeg het rozenwater toe en roer goed door. Voeg als de suiker begint te kristalliseren nog 1 eetlepel water toe.
Zet een vergiet met daarin keukenpapier klaar om de jamun te laten uitlekken.
Verhit de olie. Verlaag het vuur en wacht 1 minuut. Schep om te beginnen twee ballen voorzichtig in de hete olie. Draai ze regelmatig om zodat ze rondom mooi goudbruin kleuren. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op het keukenpapier. Bak een volgende portie jamunballen, dit mogen er meer dan twee tegelijk zijn als het past.
Laat de ballen voldoende uitlekken en leg de warme ballen in de pan met suikerstroop. Roer door de stroop zodat ze die opnemen. Pas op dat de ballen niet breken. Verzamel uiteindelijk alle ballen in de diepe pan.
Serveer op kamertemperatuur en garneer met rozenblaadjes en amandelen. Maar gulam jamun is ook lekker met geraspte kokos.

4 personen

gebied : Paramaribo, Suriname
gerechtsoort : nagerecht

bron : Paramaribo : Een culinaire smeltkroes / Judith Cyrus

Geen opmerkingen: