vrijdag 3 oktober 2025

Vegetarische pom (Paramaribo, Suriname)

VEGETARISCHE POM

1 kilogram pomtayer, diepvries
sap van 2 sinaasappels
1 eetlepel piccalilly
50 milliliter cognac
2 eetlepels suiker
1 theelepel zout
4 eetlepels zonnebloemolie
150 gram boter of ghee, koud en in blokjes
1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
200 gram (gemengde) groenten
6 tomaten, ontzaad en in blokjes
1 blik tomatenpuree van 70 gram inhoud
500 milliliter water
2 takken selderie, fijngesneden
1 laurierblad
½ theelepel gemalen nootmuskaat
3 pimentkorrels
2 groentebouillonblokjes
1 madame-jeanette peper, gaaf
zout
peper


Leg de pomtayer twee avonden van tevoren in een vergiet in de gootsteen om te ontdooien. ook al is de pomtayer verpakt, er zal vocht uit de verpakking lekken.
Meng een dag van tevoren de ontdooide en uitgelekte pomtayer met het sinaasappelsap, de piccalilly, cognac, suiker en het zout goed door elkaar.
Verhit op de dag dat je het gaat eten de olie en 50 gram boter in een braadpan en fruit ui en knoflook goudbruin. Roerbak de groenten, tomaten en tomatenpuree 2 minuten. Blus af met het water en voeg selderie, laurier, nootmuskaat, pimentkorrels, bouillonblokjes en madame-jeanette peper toe. Stoof 30 minuten op laag vuur. Verwijder de madame-jeanette peper uit de jus.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Roer alle jus plus groenten door het pomtayermengsel en giet het in een beboterde ovenschaal van 20 bij 30 centimeter. Strijk de bovenkant glad en trek met een vork horizontale en verticale strepen in de pom. Leg de boterblokjes op de pom en bak de pom in 1 uur tot de korst bruin is. Verlaag de temperatuur naar 160°C en bak nog 45 minuten. Check of je pom gaar is door een vork in de pom te steken en de massa omhoog te trekken. Als de tayer stevig en goudbruin is, is hij gaar.

4 personen

gebied : Paramaribo, Suriname
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Paramaribo : Een culinaire smeltkroes / Judith Cyrus

Geen opmerkingen: