vrijdag 3 oktober 2025

Rodekool op azijn (Paramaribo, Suriname)

RODEKOOL OP AZIJN

1 rodekool
100 gram zout
150 milliliter azijn
150 milliliter water
4 eetlepels suiker
2 theelepels zout
10 pimentkorrels
4 kruidnagels
4 laurierbladeren
1 madame-jeanette peper, gaaf
1 centimeter schoongemaakte gember (optioneel)
1 teen knoflook (optioneel)


Snijd de rodekool fijn, leg in een vergiet en bestrooi met 100 gram zout. Laat een nacht staan en zorg ervoor dat het vrijgekomen vocht uit het vergiet kan weglopen.
Spoel de kool de volgende dag af met water en knijp het meeste vocht eruit. Steriliseer 2 (weck)potten en leg de rodekool erin. Verhit de andere ingrediënten samen tot ze heet zijn en schenk het mengsel op de rodekool zodat alles onderstaat. Sluit af en laat afkoelen. Laat minimaal 3 dagen staan om goed op smaak te komen.

voor 2 potten

gebied : Paramaribo, Suriname
gerechtsoort : inmaak (hartig)

bron : Paramaribo : Een culinaire smeltkroes / Judith Cyrus

Geen opmerkingen: