vrijdag 3 oktober 2025

Dawet (Paramaribo, Suriname)

DAWET

Voor een dawet ga je in Paramaribo naar Blauwgrond. In de veelheid van warungs is het daar toch nog even zoeken, want niet elke warung serveert dawet. De standaard dawet is gemaakt van rozenwater en die is de hele week verkrijgbaar. De oorsprong van dawet ligt in Indonesië waar het bekend is als tjendol of centol. In de Javaans-Surinaamse variant wordt maïzena of jonge kokos gebruikt om de dawet zijn typische vlokjes of glibbertjes te geven en worden essences gebruikt om de dawet (extra) te kleuren en geuren. Dawet maak je in twee stappen: eerst maak je een stroop die je een dag laat staan zodat de smaken er goed intrekken. Daarna maak je de glibbertjes.

600 milliliter water
500 gram suiker
3 stengels citroengras, gekneusd
½ theelepel rozenessence
½ theelepel cola-essence
200 gram jonge kokos, uit blik
300 milliliter water
3 eetlepels maïzena
100 milliliter kokosmelk
zout, om te serveren


Rozenstroop: Breng 600 milliliter water met de suiker aan de kook. Voeg het gekneusde citroengras toe en kook 10 minuten op laag vuur. Leg een schone theedoek over de pan en laat de stroop een dag staan zodat de smaak van het citroengras kan intrekken. Doe de volgende dag de cola- en rozenessence erbij.
Kokosglibbertjes: Snijd de jonge kokos in reepjes.
Maïzenaglibbertjes: Breng 300 milliliter water in een pan aan de kook, roer de maïzena erdoor tot een stijf papje. Let op dat het papje niet te dik wordt; je moet het nog kunnen zeven. Houd een grove zeef boven een bak ijswater met ijsblokjes. Schep beetje bij beetje de maïzenapap in de zeef en laat de sliertjes of druppels in het koude water vallen. De schok met het koude water zorgt ervoor dat de maïzena stevig wordt. Haal de sliertjes er met een schuimspaan uit.
Serveren: Neem een groot glas en schenk daar een laagje stroop in (½ centimeter). Vul je glas tot de helft met kokosmelk. Voeg de glibbertjes en een klein snufje zout toe en vul het glas af met ijskoud water en ijsblokjes.

4 personen

gebied : Paramaribo, Suriname
gerechtsoort : drank

bron : Paramaribo : Een culinaire smeltkroes / Judith Cyrus

Geen opmerkingen: