zondag 26 oktober 2025

Golabki (Polen)

GOLABKI (POOLSE KOOLROLLETJES)

1 grote witte kool
300 gram half-om-halfgehakt
150 gram gare, gekookte rijst
1 ui
2 knoflooktenen
1 klein ei
handje verse dille
1 volle theelepel karwijzaad
1 blik tomaten van 400 gram
1 knoflookteen
snuf suiker
scheutje olijfolie
zout
peper uit de molen


Over voorverwarmen op 175°C.
Breng een grote pan water aan de kook. Haal voorzichtig de koolbladeren los, blancheer ze 5 minuten en laat uitlekken op een schone theedoek. Snij voor makkelijker oprollen de dikke nerf eruit.
Hak voor de saus de knoflook fijn en fruit in een scheutje olijfolie in een koekenpan. Pureer de tomaten met de staafmixer, git in de pan. Voeg suiker, zout en peper toe en laat 10 minuten pruttelen.
Snipper voor de vulling de ui en knoflook. Verhit een tweede koekenpan, rooster hierin de karwijzaadjes kort tot ze lekker ruiken. Doe in een grote kom. Voeg wat olie toe aan de pan en fruit de ui en knoflook zachtjes 5 minuten. Doe ook in de kom en laat iets afkoelen. Voeg gehakt, gare rijst, losgeklopt ei, gehakte dille en flink zout en peper toe. Kneed door elkaar.
Doe de tomatensaus in een ingevette ovenschaal. Leg op elk koolblad een flinke lepel vulling, vouw de beide zijden van het blad eroverheen en rol de boel vervolgens op (denk: dolma). Maak pakketjes tot de vulling op is. Leg ze met de naad naar beneden dicht tegen elkaar in de ovenschaal. Kwast wat van de tomatensaus erover. Dek af met alufolie en gaar 1 uur in de oven.

4 personen

bereidings- / oventijd : 25 / 60 minuten

gebied : Polen
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Wereldgerechten zonder pakjes & zakjes / Karn Luiten

Geen opmerkingen: